Antena 3 CNN Actualitate Sistemul ECRIS poate fi fentat. Procurorii DNA recunosc că repartizarea dosarelor în instanţă poate fi manevrată

Sistemul ECRIS poate fi fentat. Procurorii DNA recunosc că repartizarea dosarelor în instanţă poate fi manevrată

Sistemul ECRIS poate fi fentat. Procurorii DNA recunosc că repartizarea dosarelor în instanţă poate fi manevrată
de M.T.    |    25 Oct 2013   •   07:40

Repartizarea dosarelor în instanţă poate fi manevrată! Sistemul ECRIS poate fi fentat astfel încat un dosar să ajungă la completul dorit. O recunosc procurorii DNA în rechizitoriul prin care au trimis în judecată doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti.

Un specialist IT a explicat cum poate fi manevrată repartizarea dosarelor de către cei care au acces la sistemul informatic.

Procurorii DNA descriu cu lux de amănunte modul în care un dosar penal poate ajunge la un anume complet. În cazul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antoanela Costache, cel care le-a relatat procurorilor cum se realiza acest lucru a fost un grefier.

„Una dintre metode consta în modificarea frauduloasă a datelor din aplicaţia informatică, prin majorarea valorilor privitoare la complexitatea dosarelor aflate pe rolul altor complete, astfel încât dosarul să ajungă la completul de judecată dorit”, se arată în rechizitoriul DNA.

La sistemul ECRIS au acces mai multe persoane din cadrul unei instanţe, însă fiecare are anumite drepturi de modificări în sistem. Pe cale de consecinţă, repartizarea îşi poate pierde oricând caracterul aleatoriu, aşa cum este legal.

Sistemul ECRIS a fost criticat de-a lungul timpului că este vulnerabil şi că există destule metode de a-l „fenta" pentru ca un dosar să ajungă la un anume complet de judecată.

Mai mult decât atât, problemele sesizate în sistemul ECRIS au făcut obiectul unui raport al CSM şi în 2009, însă solutiile n-au venit nici până în ziua de azi. Chiar şi un raport al Curţii de Conturi din 2011 spune despre ECRIS că „prezintă carenţe în mecanismul de înregistrare a dosarelor, atribuirea electronică a numărului unic de dosar şi repartizarea aleatorie a primului termen”.

Încă din 2009, actualul membru CSM Adrian Toni Neacşu a tras semnale de alarmă cu privire la posibilele modalităţi de fraudare a sistemului, iar faptul că anumite dosare delicate ajung în general la anumiţi magistraţi au sesizat de multă vreme chiar şi avocaţii.

Concluzia este că desemnarea unor complete de judecată nu mai are nicio legătură cu hazardul, ci poate fi, de cele mai multe ori, o operaţiune atent gândită astfel încât sentinţele pronunţate să fie cel puţin previzibile dacă nu chiar cerute în mod expres de persoane interesate. În orice caz, este vorba nu despre manipularea unor dosare, ci despre manipularea justiţiei.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close