Antena 3 CNN Actualitate Social A murit Nicolae Tomaziu, cel mai bătrân supravieţuitor al lagărelor comuniste din România

A murit Nicolae Tomaziu, cel mai bătrân supravieţuitor al lagărelor comuniste din România

A murit Nicolae Tomaziu, cel mai bătrân supravieţuitor al lagărelor comuniste din România
Sursa foto: Foto: youtube.com
26 Oct 2017   •   20:05

Nicolae Tomaziu, ultimul supravieţuitor al lagărului de muncă de la Canalul Morţii şi cel mai bătrân deţinut politic din România, a murit joi, 26 octombrie, la vârsta de 101 ani.

Nicolae Tomaziu s-a născut pe 26 februarie 1916 în satul Păltiniş din Botoşani. Avea deja patru fraţi şi surori, iar mama sa, bolnavă de tifos a murit a doua zi după naştere. Şi el a contractat boala şi nimeni nu i-a dat şanse de supravieţuire. A fost însă un luptător din primele minute de viaţă.

„Imediat după ce m-am născut, o femeie din sat m-a acoperit cu zăpadă şi apoi m-a învelit în covoare. Când m-a scos de acolo, eram roşu ca racul, dar am scăpat. Acum, tehnica este recunoscută peste tot în lume şi se numeşte Kneipp. M-am născut în război şi nu erau de niciunele. M-a alăptat o femeie din sat. Acum, dacă privesc în urmă la viaţa mea, mai bine ar fi trăit mama în locul meu, că mai avea copii de care să aibă grijă. Eu tinereţea mi-am pierdut-o pe front şi în lagăre de exterminare“, a povestit Nicolae Tomaziu într-un articol publicat în "Adevărul" în 2016.

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close