Antena 3 CNN Actualitate Social Avertisment DNSC: Un nou tip de înşelătorie online exploatează mirajul câştigului rapid

Avertisment DNSC: Un nou tip de înşelătorie online exploatează mirajul câştigului rapid

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atenţionează românii cu privire la un nou tip de înşelătorie online. Hackerii construiesc site-uri care seamănă cu cele cunoscute pentru a culege date personale.

Avertisment DNSC: Un nou tip de înşelătorie online exploatează mirajul câştigului rapid
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Dima    |    30 Ian 2023   •   18:35

Atenție la știrile false apărute online, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituții de presă din România. Atacatorii promovează scam-uri cu false oportunități rapide de a obține o importantă sumă de bani, într-un timp foarte scurt. Textul în limba română este unul precis construit, arată Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

„Folosindu-se de mirajul câștigului rapid, atacatorii redirecționează potențialele victime către site-uri de phishing, site-uri clonă care arată similar cu cele oficiale ale unor companii sau chiar organizații media din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă utilizatorii creduli cad în capcana atacatorilor și furnizează informații sensibile”, transmite sursa citată.

Pentru început, atacatorii colectează date personale - nume, prenume, adresa de e-mail și număr de telefon. Ulterior, cel mai probabil, utilizatorii care au introdus date pe astfel de pagini de phishing vor fi contactați pe mail sau telefonic pentru false oportunități de investiții. Prin acest ultim pas, infractorii vor încerca să vă fure datele de card sau să îi determine pe oameni să facă o plată din cont.

Citeşte şi: Nouă metodă de înșelătorie informatică în România! Utilizatorii Instagram pot rămâne fără datele personale

Recomandările DNSC

În acest context, DNSC recomandă:

- analizați cu atenție informațiile culese din mediul online

- verificați mereu sursa informației, a mesajului primit, precum și adresa site-urilor pe care le vizitați, înainte de a acționa

- evitați accesarea link-urilor din mesajele nesolicitate, fără a le verifica cu o soluție de securitate

- atenție la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceți anumite acțiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi.

×
Subiecte în articol: DNSC inselatorie online
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close