Antena 3 CNN Actualitate Social Cum să îţi cumperi vechime pentru pensie, explicaţii pas cu pas

Cum să îţi cumperi vechime pentru pensie, explicaţii pas cu pas

Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Cei interesaţi pot plăti contribuţii pentru o perioadă de până la şase ani. Cei mai mulţi dintre cei care şi-au cumpărat vechimea în muncă au lucrat fără contract în străinătate.

Cum să îţi cumperi vechime pentru pensie, explicaţii pas cu pas
Sursa foto: pexels
de Diana Vasilescu    |    15 Aug 2022   •   13:53

Potrivit legislației, cei interesați pot plăti contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsa între o luna și șase ani.

17.457 de contracte au fost încheiate până în acest moment. Dintre solicitanții care vor să-şi completeze stagiul, mare parte sunt cei care au lucrat în străinătate fără contract.

De reţinut că ordonanţa care oferă acest drept este valabilă până pe 31 august 2023.

Suma pentru o singură lună, echivalentul contribuţiei la asigurările sociale, este în acest moment de 638 de lei. Plăţile pot fi făcute integral sau în rate.

Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.

Cât costă vechimea în muncă

  • 1 lună - 638 lei
  • 12 luni - 7656 lei
  • 24 luni - 15 312 lei
  • 48 luni - 30 628 lei

×
Subiecte în articol: vechime în muncă
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close