Antena 3 CNN Actualitate Social Eroare gravă în prospectul în limba română a unui medicament vital

Eroare gravă în prospectul în limba română a unui medicament vital

Eroare gravă în prospectul în limba română a unui medicament vital
27 Sep 2019   •   10:32

O eroare foarte gravă, legată de modul de administrare a produsului, s-a strecurat în prospectul în limba română al medicamentului Blincyto, folosit în tratarea leucemiei, informează Hotnews.

Producătorul medicamentul a revenit cu precizări, de comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente și cu Agenția Națională a Medicamentului.

Varianta în limba română a prospectului omite să precizeze că dexametazona, folosită în medicația leucemiei, trebuie folosită înainte de începerea tratamentului cu Blincyto, și nu după. Această inadvertență poate cauza efecte adverse care pot pune viața în pericol sau care pot fi chiar letale. Greșeala din prospectul Blincyto apare numai în legătură cu administrarea medicamentului la pacienții copii, nu și la adulți.

”O eroarea de redactare a textului în limba engleză şi preluată de traducerea în limba română a fost identificată în Rezumatul caracteristicilor produsului (RCP) Blincyto la punctul 4.2 privind cea de-a doua administrare a dexametazonei ca premedicație la pacienții copii și adolescenți, după cum urmează: Subsecțiunea ”Recomandări privind premedicația și medicația suplimentară” la momentul actual prevede că: La pacienții copii și adolescenți, este recomandat să se administreze dexametazonă 10 mg/m2 (a nu se depăși 20 mg) pe cale orală sau intravenoasă cu 6 până la 12 ore înainte de începerea administrării BLINCYTO (ciclul 1, ziua 1). Se recomandă ca aceasta să fie urmată de dexametazonă 5 mg/m2 administrată pe cale orală sau intravenoasă în decurs de 30 de minute de la începerea administrării BLINCYTO (ciclul 1, ziua 1)”, arată producătorul medicamentului, potrivit sursei citate.

×
Subiecte în articol: medicament
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close