Antena 3 CNN Actualitate Social Mărturisirile periculoase ale unei tinere: Prostituția în Olt înseamnă modelling pentru liniștea părinților. Dezvăluiri din rețelele de proxenetism

Mărturisirile periculoase ale unei tinere: Prostituția în Olt înseamnă modelling pentru liniștea părinților. Dezvăluiri din rețelele de proxenetism

Mărturisirile periculoase ale unei tinere: Prostituția în Olt înseamnă modelling pentru liniștea părinților. Dezvăluiri din rețelele de proxenetism
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de Ina Maria Stoica    |    07 Aug 2019   •   22:16

De-a lungul anilor, România a devenit una dintre cele mai importante țări în ceea ce privește traficul de carne vie din Europa, iar un procent mare de prostituate din orașele europene sunt românce.

Forțate, obligate, mințite pentru un trai mai bun, multe tinere românce cad victime unor rețele ce își au obârșia chiar în țara lor.

Raportul „În spatele ușilor închise. Exploatarea sexuală în Anglia și Țara Galilor” scoate la lumină teroarea că româncele reprezintă cel mai mare procent al lucrătoarelor sexuale din Marea Britanie. Din bordelurile vizate de poliție, 86% dintre prostituatele din  Leicestershire și 75% din prostituatele din Northumbria sunt românce, iar 92% dintre femeile găsite pe străzile burgului londonez Redbridge erau românce.

Un studiu realizat în mai 2018 de Parlamentul britanic, citat de News Mavens, a scos la iveală numere șocante colectate de polițiști din așa-numitele bordeluri „pop-up” din Marea Britanie, acele spații închiriate pe termen scurt, iar 85% sunt românce.

Însă, Europa nu este singurul continent vizat în contextul traficului de persoane din România. În județul Olt există anumite grupări care scot fetele din afara granițelor pentru prostituție chiar în Dubai.

Este povestea Oanei care de mai bine de 3 ani face prostituție în Dubai. Tânăra, dintr-o localitate din județul Olt a ales să se prostitueze în Dubai pentru sume mari de bani. Familia sa, în schimb, știe că face modelling.

„E mai ușor pentru mine, vin bani frumoși, în România nu îmi găseam nici un job. Am doar liceul. Am dat bacul. Plec câte o lună, apoi mă întorc înapoi două, și tot așa. Nu sunt mândră de mine, dar e calea mai ușoară. Când eram mică voiam să fiu doctor, nu am mai dat la facultate. Îmi pare rău pentru asta, aș fi vrut să am o facultate și eu. Însă părinții mei au tot ce au nevoie acum,ei știu că lucrez în modelling. Nu le pot spune adevărul, nu ar fi de acord. Nu am voie să spun mai mult”,a declarat tânăra.

În contextul tragediei de la Caracal, orașul cu iz prăfuit în care amprentele comunismului stau nestingherite pe clădiri, orașul are în spate un trecut tumultos a ceea ce înseamnă trafic de carne vie și trafic cu minore.

Tanti Liana care locuiește de 65 de ani aici și a văzut doar Băile Olănești și Craiova, locuiește de când se știe în Caracal.

„Aici sunt rețele puternice. Toată lumea știe asta, inclusiv Poliția. Nu se feresc de ei. Însă nimeni nu vorbește. E prăpăd ce e aici. Încui ușa de trei ori noaptea și îmi fac o cruce”, a povestit tanti Liliana.

În anul 2012 DIICOT a destructurat o rețea de proxenați care acționa în Caracal și în localitățile vecine. În acel moment peste 150 de tinere cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, din județele Olt, Dolj, Argeș, Teleorman și Gorj au căzut pradă rețelelor de prostituție.

„Victimele erau transportate în Italia şi obligate la practicarea prostituţiei în  oraşul Milano şi în zonele adiacente, sumele de bani obţinute fiind predate învinuiţilor. Membrii grupării au obţinut din activitatea infracţională suma de peste 2.000.000 de Euro”, precizează anchetatorii într-un comunicat DIICOT din anul 2012.

O altă reţea de proxeneţi care acţiona la nivelul orașului Caracal era condusă chiar de un angajat ISU Olt, în vârstă de 43 de ani care racola adolescente.

 Zeci de eleve de liceu din Caracal, o parte dintre ele minore, au forțate să se prostitueze de o bandă de proxeneți, între care se numără și un ofițer de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (Olt). Ancheta începută de polițiști în acest caz, a scos la iveală faptul că între clienții fetelor se numărau oameni de afaceri români, militari americani încartiruiți la baza de la Deveselu, unde sunt amplasate elemente ale scutului antirachetă, și cetățeni asutrieci, care se află în județul Olt pentru lucrări hidrotehnice. Potrivit unor surse apropiate anchetei, fetele erau șantajate de proxeneți cu filmări pornografice. Conform anchetei, una dintre eleve a relatat că a întreținut peste 500 de raporturi sexuale cu austrieci veniți în Olt pentru lucrări hidrotehnice și că ea și celelalte victime erau plătite cu sume cuprinse între 70 și 400 de lei. Cea mai mare parte din bani ajungeau în schimb la proxeneți. Faptele s-au petrecut în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2012, iar ofițerul de la ISU Olt era cel care le plasa pe fete, el fiind în legătură cu o rețea de proxeneți cin Caracal”, a scris Curentul în 2012.

Aceste lucruri există de foarte multe timp. Din păcate, România are mereu nevoie de câte o dramă, o criză majoră pentru a își rezolva propriile neputințe. Sunt realități care bat la poarta infracționalității de mult timp și doar bunul Dumnezeu mai răspunde, atunci când autoritățile se prefac că nu aud nimic.

×
Subiecte în articol: tragedie Caracal prostitutie retele proxeneti
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close