Antena 3 Actualitate Social O nouă criză lovește România. Lemnul de foc s-a scumpit şi nici nu se găseşte îndeajuns

O nouă criză lovește România. Lemnul de foc s-a scumpit şi nici nu se găseşte îndeajuns

03 Dec 2017   •   08:54
O nouă criză lovește România. Lemnul de foc s-a scumpit şi nici nu se găseşte îndeajuns
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

Este criză de lemne în România. Exporturile masive, dar şi birocraţia au făcut ca pădurile statului să nu mai poată da suficient lemn de foc pentru populaţie. Preţurile pentru metrul cub s-au dublat faţă de anul trecut, iar oamenii trebuie să plătească sute de lei în plus pentru a trece de gerul iernii. Peste trei milioane şi jumătate de români folosesc soba pentru a se încălzi, arată cele mai recente date.

Criza lemnului e coşmarul iernii. Lemnul pentru foc nu au fost niciodat atât de scump, informează observator.tv.

În unele zone din ţară, administratorii pensiunilor se gândesc dacă vor mai primi turişti. Nu pot să-i ţină în frig. Iar cheltuielile cu încălzirea devin o povară. "E foarte greu, pentru că în fiecare an lemnele se scumpesc. Cam 100 de metri cubi se consumă într-o iarnă."

Lemnul tăiat din pădurile statului îngraşă conturile unor companii, spune chiar ministrul Apelor şi Pădurilor. 

La jumătatea acestui an Codul Sivic a fost modificat, astfel încât statul să asigure prioritar lemn de foc. "Ne preocupă în mod deosebit, d-asta am făcut modificările pe care le-am făcut la codul silvic. Anul viitor o să fie de patru ori mai mult lemn pe piaţă. În loc de un milion vor fi patru milioane." 

În prezent, jumătate din suprafaţa forestieră a României este privatizată. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close