Antena 3 CNN Actualitate Social Motivul pentru care românii plătesc cu peste 20% mai mult pentru mașinile second-hand pe care le cumpără

Motivul pentru care românii plătesc cu peste 20% mai mult pentru mașinile second-hand pe care le cumpără

Potrivit unui nou studiu, românii plătesc mai mult cu peste 20% pentru mașinile second-hand pe care le cumpără.

Motivul pentru care românii plătesc cu peste 20% mai mult pentru mașinile second-hand pe care le cumpără
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    22 Noi 2023   •   09:31

Se pare că România se află printre țările cu cel mai scăzut nivel de transparență al pieței de automobile second-hand din Europa, potrivit unui studiu care urmărește informațiile disponibile referitoare la istoricul privind avariile și kilometrajul real al mașinii.

Astfel, din cauza lipsei de informații, prețul mașinii second hand poate fi umflat artificial și cu 27%. Nu mai puțin de 59% dintre mașinile rulate scoase la vânzare au avut pagube minore sau majore, în timp ce 66% dintre mașinile analizate provin din import.

Citește și: Noi modificări la Codul Rutier 2023. Toți viitori șoferi, șoferii tineri, pietonii și bicicliștii trebuie să știe asta

Totodată, aproape 8% dintre mașinile analizate au avut kilometrajul dat înapoi. Valoarea medie a daunelor suportate de mașinile de pe piața second-hand din România este de 3.879 euro, conform CarVertical.

În ceea ce privește afișajul kilometrajului, valoarea medie dată înapoi pe odometru a crescut față de anul trecut, de la 48.000 la aproximativ 85.000 km (85.186 km), ceea ce înseamnă că românii cumpără, fără să știe, mașini cu aproape 100.000 de km în plus la bord.

O mașină cu kilometrajul dat înapoi poate fi vândută cu un preț cu 20% mai ridicat decât valoarea sa reală, o arată analizele de piață. Studiul subliniază însă că pentru fiecare 100.000 de kilometri dați înapoi, cumpărătorul ar putea cheltui pe mașină, fără să știe detaliile reale, cu aproximativ 2.000 de euro în plus, potrivit profit.ro.

×
Subiecte în articol: masini preturi masini second hand
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close