Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire România se confruntă cu un blocaj atmosferic. Meteorolog: „Sunt situații care până acum zece ani nu s-au întâlnit atât de frecvent”

România se confruntă cu un blocaj atmosferic. Meteorolog: „Sunt situații care până acum zece ani nu s-au întâlnit atât de frecvent”

România se confruntă cu un blocaj atmosferic. Meteorolog: „Sunt situații care până acum zece ani nu s-au întâlnit atât de frecvent”
14 Iun 2018   •   19:27

România se confruntă cu un blocaj atmosferic. Meteorologii se tem că vom avea cea mai călduroasă vară, cu peste 44 de grade la umbră.

„În următorii ani, ne putem aștepta în continuare la așa ceva. Vom trece de la perioade secetoase, la intervale de timp relativ scurte la cantități de apă care ar trebui să cadă în mod normal într-o lună. Toate sunt legate, iar studiile arată că sunt tot mai mulți ani secetoși. Luna iunie este cea mai instabilă lună a anului. Seceta se instalează tot mai timpuriu. Anul acesta avem înca din aprilie secetă”, a spus Meda Andrei, meteorolog ANM. 

Blocajul atmosferic care afectează centrul și sud-estul Europei, inclusiv țară noastră, durează din aprilie. Masele de aer rece nu se pot deplasa dinspre oceanul Atlantic spre noi că să gonească aerul cald, african, care ne arde. Practic, peste România s-a așezat un front de aer din nordul Africii, care nu vrea să ne părăsească.

„Persistă un anumit tip de circulație. În zona României, predomină circulațiile dinspre nordul Africii. Atunci când frecvența circulațiilor este dinspre sud, este normal să fie mai cald. În ultimii ani, traversăm situații care până acum zece ani nu s-au întâlnit atât de frecvent”, a mai precizat meteorologul.

×
Subiecte în articol: Punctul de întâlnire
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close