Antena 3 CNN Actualitate Social Românii trebuie să aibă mare grijă. Risc crescut de avalanșă în majoritatea masivelor montane

Românii trebuie să aibă mare grijă. Risc crescut de avalanșă în majoritatea masivelor montane

Românii trebuie să aibă mare grijă. Risc crescut de avalanșă în majoritatea masivelor montane
Sursa foto: Foto: Facebook/ Météo Franc-comtoise
10 Mar 2019   •   09:53

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că riscul producerii de avalanşe este însemnat în majoritatea masivelor montane. La altitudini mari, stratul de zăpadă este instabil şi umezit şi va îngheţa, iar zăpada proaspăt depusă nu va avea stabilitate. În plus, în zonele unde există depozite însemnate de zăpadă riscul de avalanşe este mai ridicat. 

Potrivit ANM, în Munţii Făgăraş, în Munţii Bucegi, în masivele Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu, în Munţii Vlădeasa – Muntele Mare, în Grupa Nordică a Carpaţilor Orientali (zona Munţilor Rodnei) şi în Grupa Centrală a Carpaţilor Orientali (zona Munţilor Călimani–Bistriţei-Ceahlău) este risc însemnat de producere a avalanşelor. 

Pe o scară de la unu la cinci, unde unu este risc redus, iar cinci este risc foarte mare, meteorologii au stabilit că, până luni seară la ora 20.00, riscul este de gradul trei, scrie adevarul.ro.

”La peste 1.800 m, stratul de zăpadă este instabil şi umezit în partea sa superioară, iar odată cu uşoară scădere a temperaturilor va îngheţa. În următoarele 48 de ore, temporar va ninge şi se vor depune câţiva centimetri de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii, riscul fiind crescut la supraîncărcări slabe. În zonele unde există depozite însemnate de zăpadă riscul de avalanşe este mai ridicat”, au transmis meteorologii. 

Potrivit acestora, în zonele mai joase sunt posibile precipitaţii mixte, pe alocuri însemnate, cumulând 15 – 20 de litri pe metru pătrat. 

×
Subiecte în articol: risc avalansa
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close