Antena 3 CNN Actualitate Toți șoferii fac greșeala asta! Cum trebuie să conduci de fapt pe timp de iarnă

Toți șoferii fac greșeala asta! Cum trebuie să conduci de fapt pe timp de iarnă

Toți șoferii fac greșeala asta! Cum trebuie să conduci de fapt pe timp de iarnă
Sursa foto: Foto: flickr.com
de S.T.    |    05 Ian 2016   •   12:34

Cei mai mulţi dintre noi credem că ştim ce trebuie să facem când mergem cu maşina pe zăpadă iarna. Dar sunteţi siguri că ştiţi şi aplicaţi cele mai importante reguli la şofatul pe timp de iarnă?

Anvelope şi lanţuri de iarnă

Trebuie folosite anvelope de iarnă, precum şi lanţuri antiderapante când condiţiile o cer, scrie observator.tv. Nici nu ar trebui să ieşiţi cu maşina pe drumurile înzăpezite dacă nu aveţi anvelope de iarnă corespunzătoare şi lanţuri auto în portbagaj (sau alte accesorii antiderapante). Despre cei care circulă cu anvelope de vară iarna nu mai amintim cât de iresponsabili sunt.

Cauciucurile de iarnă au o compoziţie care le permite o rezistenţă mai bună la temperaturile joase, precum şi un desen al benzii de rulare care asigură o aderenţă mai bună. Nu înseamnă că veţi avea maşina dotată cu şenile, dar, în mod clar, anvelopele de iarnă sunt mult mai bune iarna decât cele de vară. Sunt mai bune şi decât pneurile intermediare, de vară/iarnă.

Nu vă gândiţi că veţi face o mică economie dacă luaţi doar două anvelope de iarnă, pentru roţile motoare. De exemplu, dacă doar roţile faţă sunt echipate cu penuri de iarnă, iar cele din spate cu unele neadaptate sezonului, se pot produce derapaje în foarte multe situaţii (mai ales în viraje, dar şi la frânările bruşte), care ulterior se soldează cu nişte cheltuieli mult mai mari în service.

Folclorul mai spune că e bine să dezumfli puţin cauciucurile iarna – fals. Pneurile de iarnă sunt concepute să ruleze la o anumită presiune nominală, recomandată de constructor. Dezumflarea lor poate duce la pierderea presiunii, deteriorarea pneului şi chiar la pierderea controlului maşinii.

Citește continuarea pe observator.tv.

×
Subiecte în articol: iarnă condus zapada
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close