Antena 3 CNN Actualitate Somnul african, o specie de pește care amenință întreaga resursă piscicolă, descoperit în Deltă: ”Trebuie luate măsuri urgente”

Somnul african, o specie de pește care amenință întreaga resursă piscicolă, descoperit în Deltă: ”Trebuie luate măsuri urgente”

Mai mulți pescari din Delta Dunării au prins un număr mare de exemplare de somn african, o specie care ar putea afecta întreaga resursă piscicolă a rezervației.

Somnul african, o specie de pește care amenință întreaga resursă piscicolă, descoperit în Deltă: ”Trebuie luate măsuri urgente”
de Cătălina Buzoianu    |    13 Iul 2021   •   12:48

Apariția somnului african poate duce la dispariția ultimelor exemplare de sturion din România, susține directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak.

“Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion!

Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente.

Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, a menţionat directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak., conform Antena 3.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Eduard German, un pescar de 54 de ani , din comuna Crișan, a prins mai multe exemplare se somn african și este convins că peștele a scăpat din crescătorii.

”E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din faţă. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare”, a afirmat Eduard German, pescar în Delta Dunării.

Aministrația Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării cunoaște situația din Deltă și va publica pe Facebook imagini cu somnul african, în vederea capturării acestuia.

”Exemplare de somn african au fost capturate şi de pescarii sportivi, dar în contextul în care ordinul de prohibiţie impune eliberarea în mediul natural a patru specii de peşti, printre care şi somnul, pescarii sportivii au respectat prevederile legale”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac.

×
Subiecte în articol: Delta Dunarii somn african
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close