Sondaj: 86% din români spun că e foarte greu să ai o viaţă decentă

de M.Z.    |    04 Oct 2011   •   00:04
Sondaj: 86% din români spun că e foarte greu să ai o viaţă decentă Foto: Intact Images

Ultimul sondaj IRES despre starea naţiunii arată că cei mai mulţi români sunt dezamăgiţi, nemulţumiţi, îngrijoraţi. 86% dintre respondenţi spun că este greu sau foarte greu să ai o viaţă decentă în România.

Cele mai mari îngrijorări ale românilor sunt legate de corupţie, lipsa banilor, lipsa locurilor de muncă şi sănătatea tot mai şubredă. Şi asta pentru că, în general, oamenii sunt nemulţumiţi de modul în care merg lucrurile în România şi de drumul pe care mergem.

Ba mai mult, după aproape 22 de ani de democraţie, părerea a 58% dintre respondenţi este că situaţia economică a ţării este mai rea decât înainte de 1989. Românii însă sunt un popor optimist aşa că mai bine de jumătate mai au o speranţă că în 5 ani situaţia se va îmbunătăţi, în timp ce mai bine de un sfert cred că, dimpotrivă, va fi tot mai rău.

Studiul IRES mai arată că 73% dintre români l-ar sfătui pe un tânăr care are şanse să îşi găsească un loc de muncă în străinătate să plece, în timp ce doar 25% l-ar sfătui să rămână în România. Asta şi pentru că 94% spun că este greu sau foarte greu să cumperi o casă în România.

Totodată, nouă români din zece spun că este greu sau foarte greu să creşti un copil şi să-i asiguri tot ce are nevoie.

Şi să nu credeţi că românii sunt prea pretenţioşi. Cei mai mulţi, peste 60%, spun că au nevoie de maximum 2.000 de lei pentru o viaţă decentă, aproape un sfert consideră că un salariu mulţumitor este cuprins între 2.000 şi 3.000 de lei.

În timp ce doar 3% spun că au nevoie de peste 4.000 de lei ca să se descurce. Asta în timp ce nouă români din zece cred că mai toţi bogaţii României şi-au făcut averile pe căi necinstite.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close