Antena 3 CNN Actualitate Şoriciul a devenit un lux în acest an. Cât vor plăti românii pentru masa de Sărbători

Şoriciul a devenit un lux în acest an. Cât vor plăti românii pentru masa de Sărbători

Doi din 10 români vor cheltui peste 600 de lei pentru masa de Crăciun. Cifrele aparțin unui sondaj recent, în contextul în care până şi banalul şorici a devenit un lux anul acesta.

Şoriciul a devenit un lux în acest an. Cât vor plăti românii pentru masa de Sărbători
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    18 Dec 2021   •   20:07

Pregătirile pentru masa de Sărbători sunt în linie dreaptă, iar la mare căutare se află, desigur, produsele tradiționale. Doar că scumpirile la utilități şi ingrediente s-au răsfrânt şi în preţurile preparatelor festive. Nu este, așadar, de mirare că 1 kg de șorici costă în aceste zile nu mai puţin de 90 de lei.

„În ajunul Crăciunului am fost nevoiți să le mărim cu un 5-10%. Cel mai bine a mers caltaboșul, toba şi nelipsitul salam cu șuncă", spune un comerciant.

Nici standul cu băuturi alcoolice nu a fost ocolit de români.

„Principala atracție este pălinca de pere, cea cu perele crescute direct în pom, pălinca de piersici, pălinca de gutui", mai spune un comerciant.

Șoriciul a devenit un lux în acest an. Cât vor plăti românii pentru masa de Sărbători

„Are o aromă pe care nu o găsești în comerț. Țuica pe măsură ce trece timpul este şi denumirea aia de țuică bătrână. Cu cât este mai bătrână cu atâta se concentrează mirosurile, mai pierde din apă îi creşte tăria", spune un cumpărător care pentru masa de Sărbători a ales numai produse tradiționale.

Deşi preţurile au explodat, românii încearcă să nu facă rabat de la nimic atunci când vine vorba de masa festivă. Sunt mai cumpătați în privința cantității.

„Sunt mai adevărate sunt proaspete şi sunt făcute fără nimic în ele", spune o pensionară care are încredere mai multă în produsele tradiționale.

„Produsele au costat mai mult pentru că s-au scumpit toate ingredientele şi puterea de cumpărare a scăzut.

Potrivit unui studiu recent, 2% dintre români nu sunt dispuși să cheltuiască mai mult de 300 de lei pentru masa de Crăciun. Pe cealaltă parte, puţini peste 23% dintre români au pus deoparte peste 600 de lei pentru mâncare.

×
Subiecte în articol: șorici masa de Craciun
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close