Antena 3 CNN Actualitate Sorin Rugină, coordonator campanie de vaccinare Constanța despre simptomele după vindecarea de COVID: ''Oboseală persistentă, erupţii cutanate, căderea părului''

Sorin Rugină, coordonator campanie de vaccinare Constanța despre simptomele după vindecarea de COVID: ''Oboseală persistentă, erupţii cutanate, căderea părului''

Sorin Rugină, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța și actual coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre simptomele pacienților care s-au vindecat de COVID-19.

Sorin Rugină, coordonator campanie de vaccinare Constanța despre simptomele după vindecarea de COVID: ''Oboseală persistentă, erupţii cutanate, căderea părului''
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    16 Mar 2021   •   20:03

''Externarea din spital nu înseamnă şi vindecare''  Deja National Institut for Health a descris două etape. Etapa acută care ţine până la patru săptămâni şi etapa post-COVID sau long-COVID, definită ca sindromul post-COVID.Din punct de vedere al persistenţei acesteia, sigur, noi nu avem date din România apropo de cei 700.000, aproape 1 milion care sau vindecat, dar avem date disparate la cei care au declarat persistenţa simptomelor.

Ce simptome acuză cei care au trecut prin infecţia cu COVID-19

Discutăm de oboseală persistentă. De multe ori, invalidantă, scăderea marcată a capacităţii de efort, dificultăţi de respiraţie în special, cu tuse persistentă şi alte numeroase simptome în diverse domenii. Sigur că oamenii sunt frapaţi, mai ales de faptul că obosesc foarte mult, pot avea erupţii cutanate, căderea părului este destul de frecventă semnalată şi sigur, diverse fenomene psihice.

Sindromul post-COVID, mai frecvent la femei

Important este de ştiut, că nu toată lumea are o astfel de evoluţie, evoluţia spre acest post-COVID sindrom este mai frecventă la femeii, aproximativ 15% dintre femei rămân cu acest sindrom și 10% dintre bărbați. Sigur că sunt mai expuși cei cu vârste mai înaintate, cu comorbidități, dar nici tinerii nu sunt exceptați.

Acești pacienți ar trebui dispersalizați, adică pe modelul vechi. Ar trebui monitoriyați după externare, poate lunar. Eventual, să se adreseze medicului de familie să putem să știm exact cam cât durează un astfel de sindrom, ce posibilități ar fi de intervenit, pentru că, el este cauzat fie de o reacție imunitară persistentă, fie de un sindrom inflamator, de asemenea'', a spus Sorin Rugină, coordonator campanie de vaccinare Constanţa.

×
Subiecte în articol: Sorin Rugină COVID-19 simpome
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close