Antena 3 CNN Actualitate Spitalul Giurgiu: Părinţii unui beleluş mort prematur acuză medicii de neglijenţă

Spitalul Giurgiu: Părinţii unui beleluş mort prematur acuză medicii de neglijenţă

Spitalul Giurgiu: Părinţii unui beleluş mort prematur acuză medicii de neglijenţă
Sursa foto: O femeie a pierdut sarcina din cauza ignorantei medicilor
15 Dec 2009   •   09:35
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Un caz cutremurător la Spitalul Judeţean Giurgiu, care de altfel nu este singular în România: o femeie care ar fi trebuit să nască prin cezariană la termen a fost ignorată de către medicii spitalului, iar astfel aceasta a pierdut sarcina. Împreună cu soţul ei, ea a făcut plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu împotriva medicilor care ar fi trebuit să se ocupe de aceasta, iar dosarul se află pe rol de luna trecută. Antena3.ro vă prezintă povestea familiei dintr-o localitate apropiată de oraşul Giurgiu care a pierdut un copil din neglijenţa medicilor, precum şi punctele de vedere ale părţilor implicate în proces.

Anişoara Bătrîneţu era însărcinată în nouă luni, cu sarcina la termen, când s-a prezentat din localitatea Remus, acolo unde locuieşte, cu contracţii, la Spitalul Judeţean din Giurgiu. Urma să nască prin cezariană, pentru că mai are un copil născut prin acest tip de operaţie. Cu toate că îi sosise termenul pentru naştere, medicii i-ar fi refuzat operaţia, pe motiv că bebeluşul nu e suficient de dezvoltat pentru naştere, deşi la ecografie fătul arăta suficient de dezvoltat, numai că lichidul amniotic se pierduse.

?Luna trecută, pe 11 noiembrie m-am prezentat împreună cu soţia la ecograf, iar după ecografie am fost informaţi că nu mai este suficient lichid amniotic. Am mers imediat la cabinetul particular al doctorului ginecolog care se ocupa de soţia mea şi am făcut un control ginecologic, în urma căruia am fost asiguraţi că totul este bine, atât soţia, cât şi copilul. Urma să mergem pe 16 noiembrie la spital să programăm operaţia de cezariană, însă în noaptea de 14 spre 15 noiembrie, la ora 4 dimineaţa, m-am prezentat cu soţia la Spitalul Judeţean Giurgiu, pentru că avea contracţii dese. În spital medicii au măsurat durerile abdominale ale soţiei şi au stabilit că aceste dureri erau, într-adevăr, contracţii de naştere, după care m-au trimis să cumpăr calmante?, povesteşte Nicuţor Bătrîneţu pentru Antena3.ro.

El adaugă pentru Antena3.ro că la ora 8 dimineaţa l-a anunţat pe doctorul care se ocupa de soţia lui că aceasta are contracţii de naştere, însă acesta i-a spus că nu poate veni pentru că este duminică şi ar mai fi motivat că trebuie să stea acasă cu copilul lui.

?Ne-a asigurat că nu se va întâmpla nimic până luni dimineaţa, când a spus că va face operaţia de cezariană. Dar pentru că soţia mea avea în continuare contracţii dese, medicii de gardă i-au prelungit tratamentul cu calmante?, mai spune Bătrîneţu pentru Antena3.ro.

Au insistat pe lângă medici să opereze femeia prin cezariană, însă aceştia au prelungit momentul operaţiei

Tatăl copilului care a murit înainte să se nască adaugă pentru Antena3.ro că luni, pe 16 noiembrie, la ora 9 dimineaţa, s-a prezentat la spital doctorul care se ocupa de soţia lui şi care, după ce a făcut câteva investigaţii medicale, a decis să nu efectueze operaţia de cezariană. Motivul invocat de medic s-a referit la faptul că ar mai trebui să aştepte până joi pentru că bebeluşul este prea mic şi i-ar fi rugat pe cei doi să plece acasă, deoarece totul era în regulă.

La insistenţele Anişoarei Bătrîneţu, care i-a spus că bebeluşul îşi poate înghiţi lichidul, doctorul ar fi afirmat că aşa ceva nu se va întâmpla, iar după maximum o oră, acesta a revenit în salon şi le-ar fi spus celor doi soţi că ?ar trebui să facem totuşi o ecografie, pentru că de fapt şi doctorul era îngrijorat din cauza lichidului amniotic?, după cum explică Nicuşor Bătrîneţu pentru Antena3.ro.

?Dupa ce s-a efectuat ecografia, ni s-a confirmat că nu mai există lichid amniotic, însă, deşi am încercat să luăm legătura cu medicul nostru, el părăsise deja spitalul, înainte să avem rezultatul ecografiei. Neliniştiţi de această situaţie, am luat legătura cu şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie, dar şi dânsul ne-a asigurat că nu este nicio problemă, pentru că bebeluşul poate trăi fără lichid până pe 8 decembrie. Apoi am insistat din nou, ca să luăm legătura prin telefon cu doctorul soţiei mele, dar acesta ne-a spus acelaşi lucru, să stăm liniştiţi până a doua zi dimineaţă, că nu se întâmplă nimic rău?, explică soţul femeii, pentru Antena3.ro

Au prelungit momentul până când femeia a pierdut sarcina

Au urmat alte insistenţe din partea celor doi soţi. Au cerut ca femeia să fie operată de către medicul de gardă, dar acesta a refuzat pentru că ?nu are motivaţia pentru a efectua operaţia?. Familia Bătrîneţu a încercat să găsească o altă soluţie şi a continuat să insiste pe lângă medic, pentru a primi totuşi o aprobare şi o trimitere către un spital din Bucureşti. Dar soţii nu au primit aceste aprobări, ci au fost chiar ?refuzaţi categoric, pentru că medicul de gardă ar fi trebuit să scrie în raportul medical că dânşii, cei de la Spitalul Giurgiu nu sunt competenţi sau că nu au aparatura medicală corespunzătoare, ca cei din Bucureşti să ne poată primi?, după cum spune familia pentru Antena3.ro.

?Medicul de gardă mi-a zis că aşa ceva nu o să scrie nimeni niciodată. Apoi, în urma acestor discuţii, acesta a consultat-o pe soţia mea şi a decis să mai facă o ecografie, deoarece Anişoara nu mai primea niciun semn din partea copilului?, povesteşte Nicuşor Bătrîneţu pentru Antena3.ro.

El adaugă pentru Antena3.ro că în urma rezultatului de la ecografie s-a stabilit că bebeluşul nu mai are puls şi că bătăile inimii nu mai sunt prezente şi că în acel moment medicul de gardă l-a chemat prin telefon pe doctorul soţiei, iar ?acesta abia atunci s-a prezentat la spital pentru a-i face operaţia de cezariană soţiei mele?.

?Dar nu s-a mai putut face nimic pentru copil, ci doar s-a stabilit decesul acestuia?, spune îngrozit de cele întâmplate soţul femeii care a pierdut sarcina, pentru Antena3.ro.

Familia a făcut plângere penală împotriva medicilor de la Spitalul Judeţean Giurgiu

Anişoara şi Nicuşor Bătrîneţu au început o acţiune în instanţă împotriva medicilor de la secţia de Obstetrică-Ginecologie, dar şi a medicilor de gardă, pentru neglijenţă şi neacordarea de asistenţă medicală corespunzătoare din partea acestora.

?Am acţionat pe cale legală, deoarece considerăm că tot ce s-a întâmplat a fost exclusiv din culpa medicilor, care au ignorat constant semnalele de pericol de pierdere a sarcinii şi pe care soţia mea le-a acuzat în tot acest timp. De asemenea, pentru că au ignorat insistenţele noastre repetate de a ne ajuta în vreun fel sau de a ne trimite la un alt spital, deşi sarcina a fost la termen şi nu a fost una cu probleme. Considerăm că medicii puteau să ne ajute, dar au dat dovadă de iresponsabilitate, indiferenţă şi o acută lipsă de profesionalism?, detaliază familia pentru Antena3.ro.

George Neagoe, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu confirmă pentru Antena3.ro existenţa dosarului penal şi spune că plângerea familiei Bătrîneţu a fost depusă pe 15 noiembrie 2009.

?Cei doi soţi au depus o plângere împotriva Spitalului Judeţean Giurgiu, ca urmare a acordării de asistenţă medicală necorespunzătoare din partea medicilor şi din cauza căreia Anişoara Bătrîneţu ar fi pierdut sarcina, iar dosarul penal se află în curs de soluţionare la Poliţia Giurgiu?, explică George Neagoe pentru Antena3.ro.

?Mulţi oameni aleg să îşi plângă pierderea mult prea discret, lucru care duce la perpetuarea unor situaţii ca aceasta?

De asemenea, în cadrul Spitalului s-a reunit o comisie de anchetă, care investighează faptele întâmplate şi care va lua o decizie după ce va finaliza cercetarea amănunţită, referitoare la pierderea sarcinii.

?În cadrul spitalului s-a reunit o comisie internă, în cadrul căreia sunt audiaţi toţi medicii implicaţi în pierderea sarcinii femeii, iar momentan singurul răspuns pe care îl avem este rezultatul anatomo-patologic, în urma căruia s-a stabilit insuficienţa feto-placentară a bebeluşului (dereglarea circulaţiei dintre placentă şi făt ? n.r.)?, afirmă pentru Antena3.ro Elisabeta Bene, directorul Spitalului Judeţean Giurgiu.

Pe lângă plângerea de la Parchet, familia din localitatea care se află în apropiere de oraşul Giurgiu a reclamat medicii şi la Consiliul Medicilor din municipiu.

?Noi înţelegem faptul că sistemul sanitar este la pământ în România, dar numai până la un punct. S-a stins un bebeluş care nu a apucat să vadă lumina zilei şi să îşi cunoască părinţii, iar noi suferim cumplit ştiind că o operaţie de cezariană făcută la timpul ei ar fi salvat un suflet. Vrem să aducem în atenţia publică acest caz, deoarece ştim că nu este singular, însă mulţi oameni aleg să îşi plângă pierderea mult prea discret, lucru care duce la perpetuarea unor situaţii ca aceasta?, povesteşte Nicuşor Bătrâneţu pentru Antena3.ro.

El mai spune că până acum nu a reuşit să scoată de la spital fişa medicală a soţiei sale, deşi a respectat dorinţa medicilor de a veni cu o procură de la un avocat şi nici să obţină rezultatele de la Institului Naţional de Medicină Legală din Bucureşti sau vreun răspuns de la Colegiul Medicilor din Giurgiu.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close