Antena 3 CNN Actualitate Statul român a fost prejudiciat cu peste 1.400.000 de lei de către opt băimăreni

Statul român a fost prejudiciat cu peste 1.400.000 de lei de către opt băimăreni

Statul român a fost prejudiciat cu peste 1.400.000 de lei de către opt băimăreni
Sursa foto: Stat roman furat cu milioane de lei, de catre opt baimareni
24 Mai 2010   •   14:23

Poliţiştii maramureşeni de investigarea fraudelor, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, au hotărât începerea urmăririi penale asupra a opt persoane din Baia Mare pentru evaziune fiscală, în urma căreia au furat statul român cu peste 1.400.000 de lei, , după cum indică un comunicat de presă al Inspectroatului General al Poliţiei Române(IGPR), remis către Antena3.ro.


C. Marinela, I. Rudolf, P. Ioan, S. Veronica, O. Isai, N. Cosmin, N. Mircea şi Ş. Simona, cu vârste cuprinse între 27 şi 54 de ani, toţi din Baia Mare, sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate şi instigare la evaziune fiscală, punere în circulaţie fără drept a formularelor tipizate cu regim special, precum şi infracţiunea de sustragere de la efectuarea verificărilor fiscale prin declararea fictivă a sediilor societăţilor comerciale, pentru că au înfiinţta zeci de firme fantomă, prin care au prejudiciar statul român.

?Suspecţii nu au înregistrat în documentele financiar-contabile veniturile rezultate din activităţi comerciale şi s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale, iar astfel au înregistrat cheltuieli fictive în documentele financiar-contabile, în scopul diminuării sursei impozabile. În baza autorizaţiilor de percheziţie domiciliară emise de Judecătoria Baia Mare, la data de 21 mai 2010, începând cu ora 6.00, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor, împreună cu luptători de intervenţie rapidă, au efectuate simultan opt percheziţii la domiciliile şi reşedinţele suspecţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale folosite de către aceştia?, precizează pentru Antena3.ro Raluca Seucan, purtătr de cuvânt al IGPR.

Percheziţii domiciliare şi sute de acte, consumabile şi valută au fost confiscate

Ea adaugă că în urma percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate 11 unităţi de calculator, trei laptop-uri, şapte multifuncţionale, patru scanere, 470 CD şi DVD, 23 ştampile cu sigla unor societăţi comerciale, acte adiţionale şi acte constitutive în original şi fotocopie ale 34 firme inactive sau de tip ?fantomă?, peste 40 de cotoare cu facturi şi chitanţe ce purtau antetul şi ştampila firmelor de tip ?fantomă?, precum şi diverse înscrisuri, evidenţe contabile, bilete la ordin şi file cec şi suma de 3.400 de euro.

?Toate aceste documente şi bunuri ar fi fost folosite în activitatea infracţională a suspecţilor. De asemenea, pe baza autorizaţiilor emise de instanţa judecătorească, tot vineri, 21 mai, au fost efectuate percheziţii în sisteme informatice de către specialişti din cadrul Brigăzii de Combaterea a Criminalităţii Organizate Cluj, unităţile de calculator ridicate de la suspecţi. Din probatoriul administrat până în prezent, s-a stabilit că suspecţii derulau operaţiuni comerciale atât direct, cât şi prin interpuşi, fără a înregistra în contabilitate operaţiunile comerciale, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale?, mai spune Seucan pentru Antena3.ro.

Cum au prejudiciat cei opt statul român?

Inculpaţii acţionau după următoarea schemă: după ce acumulau datorii semnificative la bugetul de stat, firmele erau cesionate fictiv pe numele unor persoane cu situaţie materială precară, care acceptau semnarea actelor adiţionale în schimbul unor sume de bani. Apoi ei întocmeau documente care atestau operaţiuni comerciale nereale în scopul înregistrării de cheltuieli fictive, pentru diminuarea sursei impozabile şi deducerea ilicită a TVA-ului.

Pe baza notelor de constatare întocmite de comisarii Gărzii Financiare Maramureş la patru societăţi comerciale, până în prezent, s-a stabilit un prejudiciu estimat la aproximativ 1.400.000 de lei, urmând a fi extinse cercetările şi verificările financiar fiscale la toate societăţile comerciale folosite de suspecţi în activitatea infracţională.

La data de 22 mai 2010, trei dintre suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Duminică, suspecţii au fost prezentaţi instanţei cu propuneri de arestare preventivă pentru 29 zile. Judecătoria Baia Mare a dispus arestarea preventivă pentru N. Cosmin şi O. Isai, iar faţă de P. Ioan a fost luată măsura de interdicţie de a părăsi localitatea.

Sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, vor fi extinse activităţile de urmărire penală în vederea probării întregii activităţi infracţionale a suspecţilor şi a eventualilor complici, precum şi pentru stabilirea prejudiciului total în dauna bugetului de stat.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: furt prejudiciu politisti mandate
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close