Antena 3 CNN Actualitate Subiectiv: Declaraţie bombă despre angajamentele magistraţilor. Despre ce documente secrete este vorba

Subiectiv: Declaraţie bombă despre angajamentele magistraţilor. Despre ce documente secrete este vorba

Subiectiv: Declaraţie bombă despre angajamentele magistraţilor. Despre ce documente secrete este vorba
06 Iul 2015   •   21:18

Judecatoarea Viorica Costiniu, presedinte de onoare al AMR, dezvăluie că majoritatea magistraţilor aflaţi în "câmpul tactic" al SRI au semnat angajamente, sub riscul sancţiunii, ca vor soluţiona dosare pe documente secrete la care nici inculpatul, nici avocatul nu au acces: "Angajamentele s-au semnat. Toată magistratura română...sunt puţini care n-au semnat"

Unul dintre magistraţii de ţinută ai României, judecatorul Viorica Costiniu (foto) de la Secţia a II-a penală a Curţii de Apel Bucureşti, fost preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, în prezent preşedinte de onoare al AMR, a făcut recent o declaraţie şoc la o dezbatere organizată de FACIAS, în prezenţa unor parlamentari şi reprezentanţi ai presei şi ONG-urilor. Viorica Costiniu a afirmat că în cauzele penale în care există documente secrete provenite de la serviciile de informaţii, magistraţii au fost obligaţi să semneze angajamente secrete, potrivit cărora vor judeca pe baza documentelor clasificate, cu obligaţia de a nu le arăta inculpaţilor şi nici avocaţilor acestora. Viorica Costiniu a fost foarte categorică, precizând că: "Angajamentele s-au semnat. Toată magistratura româna... sunt puţini care n-au semnat."

Declaraţia Vioricai Costiniu scoate la iveala faptul că prin asemenea metode, dreptul la apărare este încălcat flagrant în România, câtă vreme există situaţii în care verdictele de condamnare se iau pe probe la care apărarea şi acuzaţii nu au acces. Aşa ceva apare de neconceput într-o justiţie dintr-un stat democratic, dar se coroborează cu declaraţia generalului SRI Dumitru Dumbrava, care a recunoscut public că SRI îţi păstrează interesul în cauzele penale şi îi urmăreşte pe magistraţi până la soluţionarea definitivă a dosarelor.

"Legea siguranţei naţionale s-a promulgat recent şi a prevăzut, sub sancţiune disciplinară... s-a introdus o litera: I (din Legea 51, Legea Siguranţei), în care obligă, sub supravegherea unui director de securitate, a unui ofiţer de securitate care poate să mă verifice ce măsuri iau în dosar, să îmi iau angajamente cu privire la instrumentarea anumitor documente care sunt în dosar. Adică ce presupune? Că eu dacă am într-un dosar anumite documente, pot să am acces la ele numai eu, să-mi formez o opinie, nici inculpatul, nici avocatul nu au acces la aceste documente şi eu pot să judec dosarul şi sub influenţa acestor documente la care ceilalţi nu au voie. Dacă eu încalc, lucru pe care l-am făcut o dată, şi pun la dispoziţie şi avocatului şi inculpatului, sunt sustenabilă (susceptibilă - n.r) de sancţiune. La ce a dus acest lucru? Angajamentele s-au semnat. Toată magistratura română... sunt puţini care n-au semnat."

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close