Antena 3 CNN Actualitate Captură record de deșeuri în Vama Nădlac: Opt TIR-uri încărcate cu peste 130 de tone de gunoaie

Captură record de deșeuri în Vama Nădlac: Opt TIR-uri încărcate cu peste 130 de tone de gunoaie

O cantitate record de deșeuri, care urmau să fie introduse ilegal în țară, a fost descoperită în Punctul de trecere a Frontierei Nădlac II.

Captură record de deșeuri în Vama Nădlac: Opt TIR-uri încărcate cu peste 130 de tone de gunoaie
Sursa foto: Poliția de Frontieră
de Laura Dinu    |    18 Iun 2021   •   13:21

Este vorba despre opt TIR-uri încărcate cu peste 130 de gunoaie.

Potrivit Poliției de Frontieră, poliţiştii de la Nădlac II au controlat, joi, pe sensul de intrare în țară, opt TIR-uri, conduse de cetăţeni români. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, haine second hand şi mobilier de la diferite societăți comerciale din Cehia, Germania și Austria pentru firme din România.

Polițiștii de frontieră au solicitat sprijinul reprezentanților Comisariatului General București din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu haine second hand și mobilier într-o stare avansată de degradare, fiind de fapt deșeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege.

În total, în cele opt TIR-uri, erau transportate 130.588 de kilograme de deșeuri.

În toate cazurile, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate, scrie Mediafax

”Vorbim despre aceste capturi pentru că ele există. Vorbim despre aceste sesizări penale pentru că există o colaborare foarte bună între Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Ministerul Justiției, Procuratură și Poliția de Frontieră. Există aceste analize de risc prin care se identifică transporturile suspecte, se face control amănunțit și, prin acest mod, se descoperă transporturile ilegale, atât la Nădlac, cât și în Constanța sau alte puncte de trecere a frontierei. 

Există două entități, Ministerul Justiției și Ministerul Mediului, organizat grupul de lucru pe legislația penală, astfel încât, pe de-o parte, în cadrul Ministerului public să existe procurori specializați pe infracționalitatea de mediu. Acest grup de lucru este condus de domnul ministrul al Justiției și găsim soluția ca programul de guvernare să fie pus în practică și ceea ce am propus acolo și am promis, să se și întâmple, să existe trimiteri în judecată, să existe condamnări penale pentru cei care comit fapte legale încălcând legislația de mediu. Și celălalt grup, la Ministerul Mediului, pentru analiza sancțiunilor și înăsprirea pedepselor, mai ales în aceste cazuri de transport de deșeuri din alte țări și introducerea lor în România”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Tanczos Barna
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close