Antena 3 CNN Actualitate Teroristul de la Burgas a trecut prin România, intrând în Bulgaria pe la Ruse

Teroristul de la Burgas a trecut prin România, intrând în Bulgaria pe la Ruse

Teroristul de la Burgas a trecut prin România, intrând în Bulgaria pe la Ruse
20 Iul 2012   •   14:02
UPDATE 14,01 - Autorul atentatului de pe aeroportul din Burgas, soldat cu moartea a şase persoane, dintre care cinci israelieni, a petrecut cel puţin patru zile în Bulgaria înaintea atacului, potrivit ministrului de Interne, Ţvetan Ţvetanov.
   
Este posibil însă ca autorul atentatului să fi stat în ţară mai mult de o sptămână, a declarat Ţvetanov vineri într-o conferinţă de presă. Este posibil să fi stat în localitatea Ravda.
   
"Vorbim despre o persoană care nu are cetăţenie bulgară", a precizat ministrul, adăugând că este posibil ca agresorul să fi avut un complice.
   
În prezent se încearcă identificarea agresorului.

//

Autorul atacului de miercuri de la Burgas, în care au fost ucise şapte persoane, a pătruns pe teritoriul Bulgariei pe la Ruse, venind din România, relatează site-ul Monitor.bg. Potrivit site-ulului aceasta este "principala ipoteză" analizată de anchetatori.
   
Teroristul sinucigaş, care a vizat un autocar cu turişti israelieni, locuia chiar la Ruse. Aceeaşi sursă a anunţat că o imagine cu faţa autorului atacului, surprinsă de camerele de supraveghere, a fost trimisă la poliţia din Ruse.
   
Poliţişti bulgari, cu fotografia presupusului atacator în mână, au mers joi la apartamente de lux din Ruse închiriate străinilor, pentru a întreba dacă acesta a locuit acolo, potrivit site-ului.
   
Investigatorii nu exclud ca atacatorul să fi fost ajutat de bulgari să îşi găsească un loc în care să stea şi să exploreze zona aeroportului din Burgas.
   
Pe de altă parte, potrivit site-ului Novinite, care citează Parchetului din Burgas, înaintea atacului, bărbatul a petrecut ceva vreme în staţiunea Ravda, situată la sud de Nesebăr. El a încercat să închirieze o maşină, dar proprietarul a devenit suspicios în legătură cu permisul de conducere şi a refuzat să încheie afacerea. Pentru moment nu sunt disponibile alte detalii în legătură cu această informaţie.


Autorul atentatului antiisraelian comis miercuri pe aeroportul din Burgas, Bulgaria ar fi un membru al unei celule Hezbollah care căuta ținte, susţin oficiali american.

Potrivit sursei citate, autorul atacului a "acţionat la indicaţia strictă" de a ataca ţinte israeliene atunci când apar ocazii, iar indicaţiile au fost date grupării libaneze Hezbollah de Iran, principalul său susţinător financiar, scrie New York Times în ediția on-line.

De asemenea, alţi doi oficiali americani au confirmat că Hezbollah se află în spatele atacului, dar au refuzat să ofere detalii suplimentare.

Atentatul de miercuri seară din Bulgaria ar fi o răzbunare faţă de asasinarea unui om de ştiinţă iranian care lucra în domeniul nuclear, atribuită de Teheran Israelului.

"A fost ochi pentru ochi", a declarat oficialul citat sub acoperirea anonimatului.

În atentatul produs miercuri şi-au pierdut viaţa şapte persoane - şase turişti israelieni şi şoferul bulgar al autocarului. Peste 30 de persoane sunt rănite, dintre care trei sunt în continuare în stare gravă şi au fost internate în spitale din Sofia.


×
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close