Antena 3 CNN Actualitate Testamentul lui Osama bin Laden. Fostul lider Al-Qaida a lăsat o avere pentru finanțarea jihadului

Testamentul lui Osama bin Laden. Fostul lider Al-Qaida a lăsat o avere pentru finanțarea jihadului

Testamentul lui Osama bin Laden. Fostul lider Al-Qaida a lăsat o avere pentru finanțarea jihadului
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
02 Mar 2016   •   15:48

Osama bin Laden a lăsat o avere de aproximativ 29 de milioane de dolari, după moartea sa, în 2011, în sprijinul jihadului, (asa-numitul "razboi sfant islamic"). Testamentul lui Bin Laden a fost publicat marți în presa din Statele Unite, scrie BBC, care precizează că fostul lider al rețelei teroriste Al-Qaida a cerut familiei să "se supună voinței sale" și să cheltuiască acești bani ”pe jihad, de dragul lui Alah”.

Într-o altă scrisoare, el i-a cerut tatălui său să aibă grijă de soția și de copiii lui, în cazul în care va fi ucis. Scrisoarea arată clar faptul că Osama Bin Laden era conștient de riscul permanent la care era supus.

"Daca voi muri, sa va rugati pentru mine si sa faceti acte de caritate pentru mine, pentru a putea ajunge in casa cereasca", scria Osama bin Laden într-o scrisoare din anul 2008, potrivit CBS. "America și aliatii urmăresc un miraj, sunt pierduți pe mare”, sublinia Osama bin Laden, aflat la originea atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 în SUA.

Osama bin Laden avea milioane de dolari în Sudan
Direcția națională de informații a SUA (DNI) a publicat pe site-ul său o nouă serie de documente confiscate cu prilejul atacului asupra refugiului liderului Al-Qaida de la Abbottabad (Pakistan) în mai 2011.

Aceasta a publicat în mai anul trecut un prim lot de o sută de documente, la solicitarea președintelui Barack Obama de a avea o 'mai mare transparență' în ceea ce privește documentele confiscate cu prilejul atacului în care a fost ucis Osama ben Laden.

'Testamentul' care menționează milioanele din Sudan este publicat sub formă de facsimil al documentului original, în arabă și scris de mână, însoțit de o traducere în engleză.

În acest text, relativ scurt și nedatat, Ben Laden explică că are 'aproape 29 de milioane de dolari' în Sudan.

Potrivit DNI, documentele postate online indică de o manieră generală că 'chiar înainte de moartea sa', Ben Laden 'acorda cea mai mare importanță prezentării organizației sale slăbite drept una unită, în timp ce locotenenții săi vorbeau în privat despre o schismă tot mai mare' cu ramura Al-Qaida în Irak.

 

×
Subiecte în articol: Osama Bin Laden
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close