Antena 3 CNN Actualitate The Guardian şi CNN, în căutarea adevăratului Castel Dracula: O capcană turistică. Autostrăzile sunt, ca şi vampirii, mitice

The Guardian şi CNN, în căutarea adevăratului Castel Dracula: O capcană turistică. Autostrăzile sunt, ca şi vampirii, mitice

The Guardian şi CNN, în căutarea adevăratului Castel Dracula: O capcană turistică. Autostrăzile sunt, ca şi vampirii, mitice
Sursa foto: Foto: visittransilvania.ro
31 Oct 2010   •   18:43

Jurnaliştii străini au venit în România pentru a găsi adevăratul Castel al lui Dracula, în preajma sărbătorii de Halloween. The Guardian publică un reportaj realizat la noi în ţară de către Tanya Gold, în care sunt descrise drumurile şi atmosfera din mai multe oraşe româneşti cunoscute pentru miturile legate de vampiri. Ziarista nu ezită să "taxeze" traseele imposibil de realizat şi absenţa autostrăzilor. Despre drumurile proaste vorbeşte şi Aaron Cooper într-un reportaj publicat de CNN. Potrivit acestuia, "castelul nu este decât o capcană turistică".

"Cum te-ai simţi (n.r. ca britanic) dacă un turist ar veni la tine şi ar întreba: Elisabeta I a fost într-adevăr o pitică mâncatoare de carne? Ca în film?. Întreb pentru că asta simt românii despre Dracula". Aşa îşi începe ziarista de la The Guardian reportajul realizat în România.

Tanya Gold consideră că la noi în ţară există două personaje cunoscute sub numele de Dracula şi că doar unul este pe placul românilor. Cel care nu le place, susţine ziarista, este Contele Dracula din romanul lui Bram Stoker. Dracula agreat de români este Vlad Ţepes, "un erou naţional român, care a luptat împotriva otomanilor şi a redus rata criminalităţii, în mare parte trăgându-i pe infractori în ţeapă".

"Uneori Dracula trăgea în ţeapă şi câte 20.000 de oameni înainte de masa de prânz. Acest Dracula este iubit de români", notează aceasta.

Campania turistică naţională îl ignoră pe Dracula

Ziarista de la The Guardian subliniază faptul că actuala campanie turistică naţională îl ignoră pe Dracula şi preferă să promoveze Munţii Carpaţi. O abordare greşită, susţine aceasta.

"Mi se pare o nebunie, pentru că Dracula este un brand erotic internaţional, iubit de femei care îşi doresc în secret să fie penetrate de aristocraţi", notează Tanya Gold.

Bucureştiul arată ca Parisul "mâncat şi scuipat de Croydon"

Ziarista îşi porneşte aventura din Capitala ţării, despre care notează că "arată ca Parisul mâncat şi scuipat de Croydon". Prima destinaţie în căutarea adevăratului castel al lui Dracula este Bran.

"Acesta este promovat ca fiind Castelul lui Dracula. Numai că nu este. Este de fapt castelul reginei Maria, una dintre nepoatele reginei Victoria", notează aceasta.

Interiorul arată ca şi cum o britanică l-ar fi cumpărat şi l-ar fi decorat după modelul celebrului designer Laura Ashley, continuă Tanya Gold. Castelul îi aminteşte jurnalistei de zona suburbană a Londrei Surbiton, cu case şi curţi în stil Art-Deco.

"Vârcolaci" maidanezi în Sighişoara

Următoarea destinaţie este Sighişoara, "amplasată pe un deal acoperit cu cimitire": "Este pe jumătate goală şi destul de înfricoşătoare. (...) Sunt mulţi câini vagabonzi. Vârcolaci, spune ghidul meu de fiecare dată când vedem unul. Are probabil impresia că dacă vrei să faci un traseu Dracula înseamnă că şi crezi în câini paranormali".

Casa unde s-a născut Dracula este acum un restaurant, unde există şi o pictură "care îl înfăţişază pe Dracula ca pe un ospătar italian nervos", mai remarcă jurnalista.

Adevăratul Castel al lui Dracula e la Poenari, dar nu se poate ajunge acolo

După Sighişoara, ziarista merge în Târgovişte, oraşul în care a crescut Dracula. Tot acolo se presupune că a fost omorât tatăl lui Dracula şi că Vlad Ţepeş şi-a pus la cale răzbunarea: "i-a invitat la cină pe ucigaşi şi i-a forţat să marşăluiască aproximativ 100 de mile la nord-est, până la Poenari, unde i-a obligat să construiască o cetate".

"Acesta este adevăratul Castel al lui Dracula, numai că nimeni nu merge acolo pentru că autostrăzile din România, la fel ca vampirii, sunt mitice şi este departe de oriunde", subliniază Tanya Gold.

Cu toate acestea, ziarista îl convinge pe ghid să o ducă până la Castelul transformat în hotel, unde reuşeşte să se cazeze.

Următoarea şi ultima oprire este la o mânăstire din Snagov, unde se presupune că a fost îngropat Dracula, după ce a fost decapitat de inamici. Ziarista se întoarce apoi în Bucureşti, unde vizitează Clubul Dracula.

CNN: Castelul nu este decât o capcană turistică

Despre cât de greu se ajunge la adevăratul castel al lui Dracula scrie şi CNN. Într-un reportaj semnat Aaron Cooper, Castelul este descris ca fiind "o capcană turistică". La fel ca ziarista din Marea Britanie, jurnalistul american vorbeşte despre cât de dificl este sp ajungi acolo.

"Castelul Poenari nu este pe harta atracţiilor turistice. De fapt este destul de greu să ajungi acolo. Autobuzele nu circulă regulat iar cel mai important oraă turistic din zonă - Braşovul - este la câteva ore distanţă", notează Aaron Cooper.

"Femeia care administra hostelul la care am stat ne-a găsit pe cineva care să ne ducă pe toţi trei cu maşina pentru 40 de euro fiecare", mai punctează jurnalistul.

Cât priveşte Castelul, Aaron Cooper remarcă faptul că intrarea lui este păzită de un singur gardian care nu vorbeşte aproape deloc limba engleză.

"În ciuda legăturii cu Vlad, castelul nu este altceva decât o capcană turistică. Nu am văzut decât doi alţi turişti acolo în ziua în care am mers să vizităm", susţine jurnalistul.

Şi în opinia lui, majoritatea românilor îl văd pe Vlad Ţepeş ca pe un erou naţional.

×
Subiecte în articol: castel dracula Bran the guardian cnn
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close