Antena 3 CNN Actualitate Traseul unei probe până la diagnosticarea COVID-19

Traseul unei probe până la diagnosticarea COVID-19

Florentina Lazăr
1 minut de citit Publicat la 19:28 09 Apr 2021 Modificat la 20:32 09 Apr 2021
o_1f2rnaue510e1rhp15091ful1bj6g.jpg

Suntem la institutul Cantacuzino din Capitală și vă vom arăta care este traseul unei probe biologice pana la diagnosticarea COVID-19.

Odată ce sunt prelevate, probele biologice ajung la institut cu zeci de ambulanțe.

Capacitatea de diagnosticare moleculară a laboratorului este de 800 de probe, zilnic

''În acest cort echipat medical sosesc probele de la spitale, de la cei care solicită o testare PCR. Delegatul insituției respective le predă soldatului care este de serviciu pe bază de semnătură, după care le transportă la cota unde vor fi luate în evidență. Noi executăm diagnosticare moleculară tip RT-PCR pentru spitale civile și militare, alte solicitări de la DSP precum și pentru personal militar'', a spus Romeo Feraru, purtător de cuvânt Institutul Cantacuzino.

Recipientele sunt aduse de catre soldatul de serviciu într-un prim laborator, unde personalul dezinfectează eprubetele în care se află probele biologice.

Tot în acest laborator, specialiştii efectuează şi secvenţierea genomului virusului SARS-CoV-2, pentru a vedea dacă există sau nu mutaţii.

Până la 200 de secvenţieri pe săptămână se fac la Institutul Cantacuzino. Până în acest moment, biologii au descoperit doar tulpina britanică.

Şeful de laborator întocmeşte buletinele de analize care ajung aici la centrul de comandament COVID-19. Acestea sunt scanate, iar rezultatele sunt trimise beneficiarilor: Institutului Naţional de Sănăate Publică, DSP, dar şi spitale.

La debutul pandemiei, laboratorului de la Cantacuzino era singurul din ţară care efectua astfel de teste, iar capacitatea acetuia era de aproximativ 200 de probe pe zi.

Institutul Cantacuzino a ajuns să prelucreze chiar şi 1000 de probe biologice zilnic

Angajatii au fost nevoiţi să optimizeze fluxurile, iar Institutul a ajuns să prelucreze chiar şi 1000 de probe biologice zilnic. De asemenea, specialiştii de la Cantacuzino au fost cei care au instruit personalul din alte laboratoare din ţară.

Laboratorul de la Cantacuzino este acreditat şi recunoscut de Organizatia Mondială a Sănătăţii încă din 1969, cand se efectuau teste pentru gripa sezonieră. 
 

×
x close