Antena 3 CNN Actualitate "UE a trecut Prutul". Ce declaraţii a făcut Traian Băsescu după summitul de la Vilnius

"UE a trecut Prutul". Ce declaraţii a făcut Traian Băsescu după summitul de la Vilnius

"UE a trecut Prutul". Ce declaraţii a făcut Traian Băsescu după summitul de la Vilnius
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Noi 2013   •   14:35
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după Summit-ul de la Vilnius, că "UE a trecut Prutul". Şeful statului a menţionat că "drumul este lung pentru Republica Moldova" către Uniunea Europeană.

Băsescu a mai spus că speră că moldovenii vor opta pentru a se îndrepta către Uniunea Europeană.

Traian Băsescu a afirmat că, după baltici, şi alte state din fosta URSS optează pentru soluţia europană.

"Acest lucru ne încurajează să sperăm că ţări precum Republica Moldova, Georgia, Azderbadjan, vor deveni, mai devreme sau mai târziu, ţări europene", a spus Băsescu.

El a amintit că România a semnat acordul de asociere în 1993 şi l-a ratificat în 1995.

"Dacă luăm timpul de la ratificare până în 2007, la aderare, este un drum de 13 ani. A semna, a parafa acordul de asociere şi de liber schimb nu înseamnă o intrare, ci un drum lung. Dezavantajul pe care îl are o ţară ca Republica Moldova în raport cu România este, spre exemplu, că în România toate forţele politice au dorit intrarea în UE şi ne-au trebuit 13 ani de la ratificare. Este mult mai grea misiunea statelor în care punctele de vedere ale partidelor sunt împărţite", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Acest drum, parcurs de România în 13 ani, ar putea fi unul cu sincope pentru Chişinău, odată cu alternanţa la putere.

"Aş spune că astăzi Republica Moldova a făcut un prim pas, dar drumul este lung până la atingerea obiectivului, de a fi membri ai UE. Aş vrea ca, dincolo de entuziasm, să domnească realismul. Eu aş face prima referire la Guvernul Republicii Moldova şi la coaliţia din Parlament care susţine acest Guvern şi aş spune că au cel mai mare merit pentru ce s-a întâmplat astăzi, au avut curaj, în condiţiile unei opoziţii virulente şi trebuie să facă tot ce ţine de ei pentru a se menţine la putere şi după alegerile din 2014 sau prima parte a lui 2015, în a?a fel încât să facă procesul de integrare în UE ireversibil. Ei nu sunt în situaţia noastră, când procesul, odată început, a fost ireversibil", a spus preşedintele Băsescu.

Republica Moldova şi Georgia au parafat  la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close