Antena 3 CNN Actualitate UE va spori penalizările pentru statele în care deficitul bugetar depăşeşte limitele admise

UE va spori penalizările pentru statele în care deficitul bugetar depăşeşte limitele admise

UE va spori penalizările pentru statele în care deficitul bugetar depăşeşte limitele admise
Sursa foto: Foto: fireprotectiononline.co.uk
17 Sep 2011   •   12:52
Uniunea Europeană va întări mecanismul de penalizare a statelor membre care lasă deficitul bugetar să crească peste limitele admise. Un acord în acest sens a fost convenit, în Polonia, la o întâlnire a miniştrilor de finanţe din statele Uniunii.

Totusi, ei nu au reuşit, deocamdata, să ia măsuri concrete care să grăbească ieşirea din actuala criză a datoriilor publice şi, în primul rând, să vină în ajutorul Greciei, ameninţată cu falimentul.

Pactul de stabilitate adoptat la introducerea monedei euro prevede, şi acum, amenzi consistente pentru creşterea deficitului bugetar peste trei la sută din produsul intern brut. Dar procedura de sancţionare este complicată şi, până acum, statele cu deficit excesiv au reuşit să scape nepedepsite.

În viitor, sancţiunile vor putea fi impuse chiar dacă deficitul este mai mic de trei la sută, dar se apropie rapid de această limită. Aprobarea noilor reguli arată că statele Uniunii sunt gata să cedeze în mai mare măsură suveranitatea economică, pentru a reda încredere investitorilor pe fondul actualei crize.

Miniştrii nu au ajuns, însă, la consens asupra obiectivului principal al reuniunii de la Wroţlaw: noul credit de 160 de miliarde de euro pentru salvarea Greciei de la faliment. Împrumutul este blocat de Finlanda, care solicită garanţii în schimbul contribuţiei sale.

Decizia a fost amânată pentru luna viitoare. Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, invitat în mod excepţional la reuniune, i-a îndemnat pe europeni să sporească fondul de ajutor pentru ţările ameninţate de faliment. Sugestia nu a fost, însă, bine primită, deoarece ar presupune creşterea cheltuielilor bugetare.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close