Antena 3 CNN Actualitate Ultimul loc din România unde te-ai aştepta să găseşti sute de enoriaşi la rugăciune

Ultimul loc din România unde te-ai aştepta să găseşti sute de enoriaşi la rugăciune

Ultimul loc din România unde te-ai aştepta să găseşti sute de enoriaşi la rugăciune
Sursa foto: Foto: videonews.ro
12 Apr 2012   •   12:30

Sute de enoriaşi din municipiul Hunedoara se roagă într-o biserică amenajată într-un spaţiu comercial situat la parterul unui bloc de pe Bulevardul Dacia din oraş, informează Mediafax.
   
Parohia numărul 7 din muncipiul Hunedoara s-a constituit în urmă cu doi ani şi nu are încă o biserică, iar reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au găsit o soluţie de compromis astfel încât credincioşii ortodocşi din cartierul Micro 3 să nu fie obligaţi să parcurgă un drum lung până la lăcaşurile de cult din alte cartiere.
   
Ca urmare, au închiriat un spaţiu situat la parterul unui imobil cu trei etaje.
   
Construit iniţial drept imobil de birouri şi apartamente de lux cu centru comercial la parter, blocul situat pe Bulevardul Dacia include acum un loc de rugăciune pentru credincioşii ortodocşi. În aceeaşi clădire cu bisericuţa este un cabinet dentar, iar la etajul superior locuieşte o familie.
   
"Parohia Sfântul Spiridon din Hunedoara, care e a şaptea din oraş, s-a constituit fără a avea iniţial o biserică în stil ortodox, aşa cum se obişnuieşte. Am ales acestă locaţie găsită întâmplător, dar totuşi cu grija lui Dumnezeu. Proprietarul clădirii dorea să închirieze spaţiul pentru deschiderea unei farmacii, însă nu s-a înţeles, aşa că am solicitat noi proprietarului să ne închirieze această locaţie. Nu este o biserică în adevăratul sens al cuvântului, este un paraclis, un loc de rugăciune, sfinţit de episcopul de Hunedoara", a declarat preotul paroh Nicolae Ioan Boboia.
   
Pe geamurile din termopan de la intrarea în spaţiul comercial au fost lipite două cruci din hârtie, iar pe fiecare dintre ferestre a fost scris numele paraclisului şi sunt desenate cruci. Pereţii interiori văruiţi în alb sunt acoperiţi în mare parte cu icoane pe sticlă sau pe lemn, iar altarul este delimitat cu mobilier special comandat.
   
Enoriaşii stau pe băncuţe sau pe scaune şi se roagă fără să fie deranjaţi de aspectul comercial al locului de rugăciune.
   
"Poţi să te rogi şi la un colţ de stradă. Poţi să te rogi şi pe drum, şi mâncând, şi la sapă, şi la lucru, şi ţesând şi croşetând. Principalul este să avem tot timpul gândul la Dumnezeu. Aici se fac toate rugăciunile: de botez, de cununie, parastase, înmormântări, tot ce se face la o biserică normală", a spus o enoriaşă, Ioana Marcu.

Trecătorii sunt miraţi de soluţia pe care au găsit-o reprezentanţii bisericii.
   
"Mulţi oameni se miră. E clar că această clădire te duce cu gândul la o bancă sau la un imobil de birouri. Din câte ştiu, e un spaţiu unde locuiesc oameni şi un spaţiu de închiriat pentru tot felul de activităţi. Eu cred că e important gândul cu care vin creştinii la biserică, şi nu locaţia. Se trece peste aspectul de suprafaţă, pentru că importantă e partea de interiorizare", spune cantorul bisericesc George Apostol.
   
Biserica Ortodoxă a solicitat Primăriei Hunedoara un spaţiu adecvat pentru construirea unei biserici, în apropierea clădirii unde se roagă acum enoriaşii. Până când terenul va fi repartizat şi se vor aduna fonduri pentru construirea unei noi biserici, enoriaşii vor spune în continuare rugăciuni în bisericuţa de la parterul blocului.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close