Antena 3 Actualitate Un avocat a fost arestat în dosarul judecătoarei şpăgare Veronica Cîrstoiu

Un avocat a fost arestat în dosarul judecătoarei şpăgare Veronica Cîrstoiu

de M.Z.    |    28 Aug 2013   •   15:25
Update 15.25 - Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, arestarea preventivă a avocatului Lucian Băgia, acuzat că a primit de Marian Staicu 420.000 de euro, pentru a interveni la judecători de la Tribunalul Capitalei să îl elibereze pe Dinel Staicu, în dosarul Transgaz.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a avocatului Lucian Băgia, pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în dosarul în care este cercetată şi judecătoarea Veronica Cîrstoiu.

Instanţa a admis propunerea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile pe numele avocatului Lucian Băgia.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.
_______________________________________

Ştirea iniţială 14.23

Avocatul Lucian Băgia a fost reţinut pentru trafic de influenţă în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, fiind acuzat că a primit de Marian Staicu 420.000 de euro, pentru a interveni la judecători de la Tribunalul Bucureşti să îl elibereze pe Dinel Staicu, care era arestat în dosarul Transgaz, potrivit Mediafax.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au reţinut pe avocatul Lucian Băgia pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, urmând ca acesta să fie dus miercuri la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit DNA, există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în cursul lunii aprilie 2012, avocatul Lucian Băgia, împreună cu o altă persoană, a pretins 350.000 de euro şi a primit de la Marian Staicu 1.900.052 de lei (aproximativ 420.000 euro, reprezentând suma pretinsă plus TVA), lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a penală, astfel încât aceştia să pronunţe o decizie favorabilă fratelui acestuia, Dinel Staicu (fost Nuţu).

"Presupusa intervenţie a avocatului viza recursul declarat de inculpatul Staicu (fost Nuţu) Dinel împotriva încheierii de menţinere a măsurii arestării preventive, în scopul pronunţării unei hotărâri de punere în libertate a inculpatului, într-un dosar penal în care acesta era judecat în stare de arest preventiv (cunoscut drept dosarul Transgaz)", a precizat DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii îl mai acuză pe avocatul Băgia că a convenit cu Marian Staicu să fie încheiat un contract de asistenţă juridică fictiv, în care suma primită ca mită să fie trecută drept onorariu de avocat.

"În consecinţă, Staicu Marian, cu ajutorul lui Popescu Carmen Ioana, l-a determinat pe reprezentantul legal al unei societăţi comerciale să încheie în fals, cu avocatul Băgia Lucian, un  contract de asistenţă juridică, în temeiul căruia a fost dată aceluiaşi avocat, prin virament bancar, suma de 1.900.052 lei (reprezentând, la acea dată, echivalentul a aproximativ 420.000 euro), care includea, în fapt, suma de 350.000 euro pretinsă pentru influenţarea judecătorilor şi TVA aferentă", au mai arătat procurorii în documentul citat.

Veronica Cîrstoiu, judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, în 9 august, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare, printre care şi cel în care Dinel Staicu a cerut anularea condamnării la şapte ani de închisoare din dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Veronica Cîrstoiu îşi informa mituitorii în legătură cu demersurile făcute în dosar prin semne pe care le convenea cu intermediarul mitei, avocata Adriana Dascălu. Astfel, cei care ofereau şpagă primeau confirmări că solicitările lor au fost duse la bun sfârşit şi puteau să achite tranşele de bani. 
 
Pe 13 august, Dinel Staicu a recunoscut mita dată în dosarul judecătoarei Cîrstoiu, însă a spus că de acest lucru s-ar fi ocupat fratele său.
 
Citeşte şi Judecătoarea arestată pentru o şpagă de 1.000.000 euro, AMENINŢATĂ CU MOARTEA

Fiul judecătoarei Cîrstoiu, fost preot, este cercetat pentru un accident rutier cu trei morţi 

×
Subiecte în articol: Dinel Staicu

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close