Antena 3 Actualitate Un fenomen ciudat a avut loc în stratosfera Terrei. Este pentru prima dată când a fost observat

Un fenomen ciudat a avut loc în stratosfera Terrei. Este pentru prima dată când a fost observat

de S.T.    |    12 Sep 2016   •   09:20
Un fenomen ciudat a avut loc în stratosfera Terrei. Este pentru prima dată când a fost observat
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Astronomii NASA au descoperit în stratosfera Pământului o schimbare neobişnuită a vânturilor pe care nu au mai identificat-o în cei 60 de ani de când se fac măsurători.

Ciclul, denumit în anii '60 „oscilaţie cvasi-bienală”, se repetă la fiecare 28 de luni. Începând din anul 1953, când baloanele meteorologice au detectat pentru prima dată acest fenomen şi până anul trecut, modelul oscialaţiei nu a suferit niciun fel de schimbare.

Fenomenul nu a produs un impact imediat asupra situaţiei meteorologice sau a climatului de pe Terra, însă oamenii de ştiinţă nu îşi pot da seama ce l-a provocat.

„Oscilaţia cvasi-bienală are loc în stratosferă de foarte mult timp. Dacă ea nu se va mai întâmpla, va trebui să ne îngrijorăm pentru ceea ce s-a produs în interiorul planetei”, susţine Paul Newman, cercetător-şef la Centrul Aerospaţial Goddard al NASA.

Oscilaţia cvasi-bienală are o influenţă semnificativă asupra condiţiilor din stratosfera Terrei, scrie nasa.gov. De exemplu, cantitatea de ozon de la Ecuator se schimbă cu aproximativ 10% între intensităţile maxime ale oscialaţiilor vânturilor de est şi vest.

Cercetătorii NASA studiază cauzele acestui fenomen.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close