Antena 3 CNN Actualitate Un înalt funcţionar din MAE, implicat în afacerea returnării ilegale de TVA de la UCM Reşiţa

Un înalt funcţionar din MAE, implicat în afacerea returnării ilegale de TVA de la UCM Reşiţa

 Un înalt funcţionar din MAE, implicat în afacerea returnării ilegale de TVA de la UCM Reşiţa
Sursa foto: Foto: mediafax
09 Mar 2011   •   13:52
Un înalt funcţionar din Ministerul de Externe este implicat în afacerea returnării ilegale de TVA de la UCM Reşiţa. Directorului general al Departamentului pentru Controlul Exporturilor, Călin Radu Ancuţa, a fost audiat de procurorii anticorupţie după ce a fost interceptat explicând inculpaţilor din dosar cum trebuie să completeze documentele pentru a primi un aviz. Dosarul a fost trimis în urmă cu o lună în judecată, dar interceptarea de la dosar a fost scoasă. Din cauză mai lipsesc şi convorbiri pe care Anca Boagiu le-a avut cu unul dintre cei arestaţi.

Numele directorului general al ANCEX apare în dosarul în care libanezul Said Baaklini este judecat pentru că a cerut ilegal restituiri de TVA de 60 milioane de euro. Este vorba de 4 motoare navale cumpărate de la UCM Reşiţa care ar fi trebuit să ajungă în Guineea. Transportul avea nevoie de avizul ANCEX.

Motoarele nu puteau fi exportate conform interdicţiilor Uniunii Europene, ca atare Ancuţa i-a explicat într-o convorbire telefonică lui Adrian Preda, director la UCM Reşita, ce trebuie să treacă în documente pentru ca motoarele să primească aviz.

Interceptarea convorbirii a fost scoasă de la dosar de procurori atunci când cauza a fost trimisă spre judecare şi a devenit publică. Avocaţii inculpaţilor au cerut explicaţii, însă anchetatorii au răspuns că aceasta nu este relevantă. Tot în dosar apăreau convorbiri telefonice ale ministrului Anca Boagiu cu Mircea Banias, senator PDL cercetat în trecut în acest dosar.

În acest dosar, 4 persoane au fost arestate timp de două luni: Libanezul Said Baaklini, doi directori de la UCM Reşiţa şi un unul de la Portul Constanţa.
 


 

×
Subiecte în articol: UCM Resita MAE
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close