Antena 3 CNN Actualitate Un satelit din constelaţia Galileo va purta numele unei fetiţe din România: Irina. Vezi de ce

Un satelit din constelaţia Galileo va purta numele unei fetiţe din România: Irina. Vezi de ce

Un satelit din constelaţia Galileo va purta numele unei fetiţe din România: Irina. Vezi de ce
Sursa foto: Foto: romania-insider.com/
07 Feb 2012   •   18:28

Un satelit din constelaţia Galileo va purta numele unui copil din Romania: Irina. Irina Măgureanu a câştigat etapa din România a concursului de desene pentru copii Galileo, organizat de Comisia Europeană în cele 27 de state Uniunii Europene, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Comisia Europeană a anunţat marţi câştigătorul concursului de desene Galileo în România. Vezi aici mai multe desene câştigătoare.

Concursul de desene Galileo a avut loc în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene de-a lungul anului 2011.

Câştigătorul din fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE va avea un satelit ce-i va purta prenumele şi va fi lansat în spaţiu. Astfel, un satelit purtând numele Irina va fi parte a constelaţiei de sateliţi Galileo.
   
Fetiţa Irina Măgureanu a fost desemnată câştigătoare din peste 220 de participanţi de un juriu naţional, format din astronomi şi alte personalităţi, printre care: Alexandrina Hristov (artistă în domeniul picturii, muzicii şi poeziei), Adrian Şonka (astronom, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu") şi Virgiliu Pop (cercetător, Agenţia Spaţială Română).
   
Desenul Irinei Măgureanu a fost realizat pe tabletă grafică, pe cerul înstelat fiind adăugate pe rând Pământul, sateliţii şi norul de gaze în care stă scris Galileo, racheta, cometa, planeta Marte şi constelaţiile.
   
Concursul de desene a fost organizat de Comisia Europeană şi a fost deschis participării tuturor copiilor cu vârsta între 9 şi 11 ani, care trăiesc în ţările Uniunii Europene.
   
Programul Galileo este sistemul independent global de navigaţie prin satelit al Europei. Programul va lansa cel puţin 27 de sateliţi, permiţând astfel Europei să rămână în prima linie a tehnologiilor legate de spaţiu.
   
Numele Irina nu va fi singurul nume românesc din spaţiu. Cratere de pe Mercur, Venus şi Lună, dar şi asteroizi şi comete poartă nume româneşti, ale unor personalităţi din diferite domenii, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brâncuşi, Hariclea Darclée, potrivit unei statistici prezentate pe site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
   

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close