Antena 3 CNN Actualitate Unii străini vin în România pentru un trai mai bun. O sută de muncitori din Sri Lanka repară străzi în Capitală

Unii străini vin în România pentru un trai mai bun. O sută de muncitori din Sri Lanka repară străzi în Capitală

Unii străini vin în România pentru un trai mai bun. O sută de muncitori din Sri Lanka repară străzi în Capitală
08 Dec 2010   •   21:21

Nu numai românii noştri pleacă să muncească peste hotare. Şi străinii vin în România pentru un trai mai bun. Tocmai din Sri Lanka, un constructor român a adus la Bucureşti o sută de muncitori. Treaba lor este să refacă străzile.

De meserie, Chandana este inginer constructor. În Sri Lanka era doar şomer. "În Sri Lanka îmi căutam un loc de muncă şi l-am găsit pe acesta. Aşa că nu m-am gândit prea mult la asta, dacă să vin sau nu în România", a declarat Chandana, inginer constructor.

Acum e pe un şantier lângă Bucureşti. Lucrează opt ore pe zi pentru un salariu de 2.300 de lei. E de un an şi jumătate aici. Îi lipseşte familia, dar vorbeşte cu părinţii lui pe internet, după ce termină treaba la şantier. 
"Îşi fac griji pentru mine că lucrez în frig. Îi explic mereu mamei mele că nu este atât de greu şi că poţi sta afară. Trebuie să îi calmez", spune Chandana.

Budi este colegul de cameră al lui Chandana. Acasă, la 6.500 de kilometri distanţă are un copil şi o nevastă. "Noi nu am venit să ne mutăm în România. Venim şi stăm doi ani, trei ani, câştigăm nişte bani şi e de ajuns. Este...  foarte bine", a spus Buddhika - muncitor în construcţii.

 


Câştigă 1.700 de lei pe lună. Câteva sute de lei le păstrează pentru el iar restul trimite acasă. Pe un singur lucru a dat banii în România, doar pentru el. Un dicţionar român englez: "Îmi place limba. În plus, când lucrăm, vrem să comunicăm unii cu alţii". Pentru ei partea grea nu este munca pe şantier ci mâncarea. Nu le place şi-au înlocuit-o cu orez piperat. Pe care îl gătesc singuri, în bucătăria căminului. 

Dacă ei sunt mulţumiţi de viaţa lor aici românii sunt îndrăgostiţi de ei pentru felul în care muncesc: nu-şi fac treaba de mântuială şi nu trag chiulul. "Angajarea muncitorilor străini a început în 2008 şi a reprezentat o alternativă pentru că la momentul respectiv piaţa era saturată", a explicat Francisc Bidiga, şef de şantier.

România a mai importat chinezi pentru construcţii, bucătari francezi şi fotbalişti portughezi. Pentru 2010, Guvernul redus cu un sfert  permisele de muncă, după ce a descoperit că patronii români nu le plătesc străinilor taxele.

×
Subiecte în articol: Sri Lanka muncitori
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close