Antena 3 CNN Actualitate Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-COVID-19

Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-COVID-19

Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie (SOGR) solicită autorităților să nu restricționeze accesul gravidelor sau femeilor care alăptează la vaccinarea COVID-19, așa cum nu este restricționat nici în UE sau SUA. De asemenea, SOGR solicită nuanțarea mesajului de către cei aleși ca vectori de promovare, pentru a nu mai auzi cuvinte precum: "nu vaccinăm gravidele, nu este sigură vaccinarea la gravide, etc"

Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-COVID-19
de Claudia Popovici    |    19 Ian 2021   •   23:20

Potrivit medicului Hadi Rahimian, medic primar obstetrică - ginecologie, femeile gravide au un risc mai mare dacă fac boala, dacă se infectează cu COVID-19, să ajungă la starea severă și să ajungă la secția de Terapia Intensivă, și atunci poate merită să fie vaccinate. 

"Putem să ne gândim și pentru alăptare, pentru că sunt femei care au născut. Da, ele pot fi vaccinate. (...) Vaccinul nu poate să afecteze copilul, ba dimpotrivă, dacă mama are anticorpi, anticorpii produși în sângele mamei, prin lapte pot trece și la copil, să le dea o imunitate în plus”, a declarat, luni, medicul Hadi Rahimian pentru Antena 3. 

În acest context, Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-COVID-19.

Mai mult, SOGR recomandă tuturor medicilor obstetricieni să discute pe larg cu pacientele lor gravide sau care alăptează despre subiectul vaccinării.

"Discuția trebuie să ofere informații echilibrate, balansate, nedirecționate, să prezinte întrun limbaj accesibil datele științifice și consensurile elaborate de grupurile internaționale de experți prezentate în continuare.

Trebuie subliniat ce se știe sigur dar și ce nu se știe încă, explicând riscurile mamei și fătului în momentul îmbolnăvirii cu Covid-19 și severitatea bolii, eficiența vaccinului, datele limitate încă de siguranță a vaccinului la gravide și motivul acestei limitări.

De asemenea, faptul că reacțiile adverse sunt aceleași ca în populația generală, și ca frecvență și ca intensitate.

Decizia de a se vaccina sau nu trebuie să rămână a pacientei, după ce a primit toate informațiile și răspunsurile la întrebările ei din partea obstetricianului.

Trebuie să fie discutate și gradul de expunere al gravidei la locul de muncă, la domiciliu precum și măsura în care îmbolnăvirea ei pune la risc membrii familiei, și mai ales dacă aceștia au comorbiditățile cunoscute pentru Covid-19. Decizia legat de vaccinare trebuie să fie autonomă și asumată de gravidă sau de femeia care alăptează.

Gravidele sau femeile care alăptează care la finalul discuției aleg să nu se vaccineze trebuie susținute în decizia lor, la fel ca și cele vor dori să se vaccineze. Pentru prima categorie medicul trebuie să reitereze importanța prevenției îmbolnăvirii prin metodele foarte cunoscute: mască, distanțare, igienă, etc”, se arată încomunicatul transmis de Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie.

Poziţia Societaţii de Obstetrică și Ginecologie din România, faţă de vaccinarea COVID-19 a femeii gravide şi care alăptează poate fi citită integral AICI.

 

 

×
Subiecte în articol: gravide COVID-19
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close