Antena 3 CNN Actualitate "Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca ar fi o eroare". Interviu cu cercetătorul francez Jean Daniel Lelievre

"Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca ar fi o eroare". Interviu cu cercetătorul francez Jean Daniel Lelievre

O somitate din lumea medicală franceză spune că suspendarea vaccinării cu AstraZeneca ar fi o eroare. Medicul Jean Daniel Lelievre este profesor de imunologie, cercetător la Vaccine Research Institute şi şeful Departamentului de Boli infecţioase a Spitalului Henri Mondor din Paris. Doctorul Lelievre i-a acordat în exclusivitate un interviu realizatoarei Ana Iorga de la Antena 3.

"Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca ar fi o eroare". Interviu cu cercetătorul francez Jean Daniel Lelievre
de Ana Iorga    |    12 Mar 2021   •   18:39

Care e starea de spirit a francezilor în acest moment, după ce au văzut reacţiile adverse la vaccinul AstraZeneca?

Trebuie precizat că nu sunt efecte secundare ale vaccinului, ci sunt fenomene care au apărut după vaccinarea cu serul AstraZeneca.  Cum bine spuneţi, aceste efecte au fost prezentate ca reacţii adverse. Fireşte, asta a avut un impact negativ asupra opiniei francezilor despre acest vaccin.

Este demonstrat ştiinţific în acest moment că există o legătură între vaccin şi tromboze?

Nu a fost stabilită o legătură între vaccin si aceste tromboze. Apoi, dacă analizăm numărul efectelor înregistrate, constatăm că sunt puţine. Vorbim despre aproximativ 30 de reacţii la 5 milioane de persoane vaccinate. Deci este mult mai puţin în comparaţie cu numărul de tromboze aşteptate la populaţia generală.

Problema este că atuni când vaccinăm populaţia generală, ne aşteptăm să apară astfel de evenimente. Când vorbim despre un milion de persoane, vom observa tromboze, infectii pulmonare, cancere. Totuşi, asta nu are neapărat legătură cu vaccinul.

"A interzice brutal, acum, acest vaccin înseamnă a lua şansa unor oameni care-ar fi putut să se vaccineze şi să fie protejaţi"

Sunt foarte mulţi francezi în vârstă care vor să se vaccineze, dar lista de aşteptare este foarte lungă. Mai vor să se vaccineze cu AstraZeneca sau aţi observat în ultimele zile o respingere, o aşteptare, o nelinişte în privinţa acestui ser?

Da. Există o îngrijorare în privinţa acestui vaccin, din păcate. S-a spus iniţial că nu este eficient pentru cei în vârstă, dar pur şi simplu ne lipseau datele ştiinţifice în acel moment.
Când am avut datele în timp real, am constatat că e asemănător celorlalte vaccinuri. Iar această interdicţie a vaccinului în mai multe ţări din Europa, evident că a sugerat o atitudine.

Ceea ce e problematic acum, pentru că nu există un argument ştiinţific pentru această neîncredere. Aceste evenimente nu sunt legate de vaccin, sunt toate nişte fenomene foarte frecvente. Probabilitatea ca acestea să fie legate de vaccin este foarte mică. Asta în timp ce beneficiile sunt foarte importante.

A interzice brutal, acum, acest vaccin înseamnă a lua şansa unor oameni care-ar fi putut să se vaccineze şi să fie protejaţi de acest virus. Ce punem în loc? Un risc ipotetic.

Este singurul vaccin disponibil în Franţa acum sau mai aveţi şi doze din serul produs de Pfizer şi Moderna?

În acest moment, avem vaccinurile produse de Pfizer şi Moderna şi mai puţine doze de vaccin AstraZeneca. AstraZeneca a fost folosit foarte mult în Franţa pentru vaccinarea personalului medical.

Strategia Franţei este să menţină acest vaccin, pentru care s-a dovedit eficienţa

Aţi făcut vaccinul? Şi dacă da, pe care dintre ele?

Am făcut deja vaccinul. Şi, fiind un medic din categoria deja în vârstă, am făcut vaccinul Pfizer la începutul anului.


Credeţi că Franţa va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca? Olivier Veran, ministrul Sănătăţii, a declarat ieri că da.

Să ştiţi că ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, s-a vaccinat cu serul AstraZeneca. Medicii tineri au făcut şi ei acest vaccin. Există un mare interes să fie păstrat. Deci strategia Franţei este să menţină acest vaccin, pentru care s-a dovedit eficienţa, mai ales împotriva acestor noi variante ale virusului, cum ar fi cea din Marea Britanie, care devine dominantă în Europa şi care e asociată cu un număr mai mare de spitalizări şi de pacienţi la terapie intensivă.

Eu conduc un departament de spital parizian şi văd presiunea mare pe serviciul nostru de sănătate. Suntem într-o situaţie-limită. Reprogramăm intervenţii chirurgicale pentru a elibera paturi la Terapie intensivă. Avem mare nevoie de toate vaccinurile, iar serul AstraZeneca este unul indispensabil.
 

"Acest vaccin aduce un real beneficiu, mai ales dacă aveţi factori de risc"

Care e sfatul dumneavoastră pentru cineva care se teme de vaccinul AstraZeneca? Cineva care se gândeşte poate să mai aştepte şi nu ştie ce să facă.

Aş zice atenţie, apar în jurul vaccinării multe lucruri iraţionale. Când a apărut vaccinul AstraZeneca, toată lumea îl voia, iar acum oamenii nu-l mai vor. La începutul anului, oamenii nu voiau să se vaccineze cu un ser pe bază de ARN, voiau să se vaccineze cu AstraZeneca. Acum vedem că lucrurile au decurs bine cu vaccinurile pe bază de ARN, vedem acelaşi lucru cu AstraZeneca. Poate da febră, putem să nu ne simţim bine 24-48 de ore după administrare, dar atenţie, vorbim despre 48 de ore.

Acest vaccin aduce un real beneficiu, mai ales dacă aveţi factori de risc.


Este contraindicat acest vaccin pentru persoanele care au anumite afecţiuni?

Nu. Este un vaccin cu vector viral, spre deosebire de cel bazat pe ARN. Există deja acest tip de vaccin. Sunt, de exemplu, trei vaccinuri contra Ebola bazate pe această tehnologie. O versiune a virusului intră în organism, îşi face treaba, dar nu se multiplică asemenea unui virus normal. De aceea, nu există nicio contraindicaţie la acest tip de vaccin.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close