Antena 3 CNN Actualitate Valeriu Gheorghiță s-a vaccinat cu doza a treia: ”Vă rog să aveți încredere în noi, în medici”

Valeriu Gheorghiță s-a vaccinat cu doza a treia: ”Vă rog să aveți încredere în noi, în medici”

Adelina Miron
3 minute de citit Publicat la 09:51 07 Oct 2021 Modificat la 11:06 07 Oct 2021
valeriu-gherghita-vaccinat-doza-trei
Sursa foto: Facebook/RO Vaccinare

După vaccinare, Valeriu Gheorghiță a îndemnat la respectarea măsurilor de protecție:

„Nu trebuie să lăsăm garda jos. Trebuie să înțelegem că dacă nu rămânem solidari, nu respectăm măsurile de protecție, va fi extrem de complicat să depășim acest val 4. Putem să creștem cât putem numărul de paturi la terapie intensivă, putem să creștem capacitatea de internare, lupta nu va fi în felul acesta câștigată. Trebuie să limităm numărul de cazuri care apar zilnic. 

Ne uităm la toate sistemele de sănătate mult mai performante decât sistemul medical românesc, toate au fost depășite de numărul mare de cazuri. Varianta Delta are o capacitate extraordinară de a genera mii și mii de cazuri noi pe zi pentru că avem sute de mii de persoane care nu au niciun grad de protecție, nici după trecerea prin boală, nici după vaccinare. În felul acesta, fără respectarea măsurilor de protecție, igiena, masca de protecție, distanțarea fizică ți vaccinarea, nu putem să câștigăm această luptă.”

Valeriu Gheorghiță îi îndeamnă pe români să aibă încredere în medici:

„Ne uităm la raportările zilnice. Poate că sunt persoane pe care nu le cunoaștem astăzi, dar mâine pot fi prietenii noștri, pot să fie rudele noastre, pot să fie cei dragi nouă, așa încât fiecare persoană care astăzi respectă regulile, care astăzi se vaccinează va da posibilitatea altor bolnavi, cu alte boli, să poată să fie internați în spitale, va elibera un loc la ATI, va lăsa un pat liber așa încât, dragi români, vă rog să aveți încredere în noi, în medici, indiferent de situația pe care o avem astăzi în România”, mai spune președintele CNCAV.

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu a treia doză. Condițiile în care vă puteți vaccina

La această nouă etapă de vaccinare pot veni și cei care au împlinit cel puțin șase luni de la rapel. Vă puteți fie programa pe platforma de vaccinare, disponibilă de luni seară, fie vă prezentați direct la cel mai apropiat centru.

”Cum facem vaccinarea cu a treia doză? Direct fără programare în unele din centrele pe care le identificăm sau la fel de bine putem să intrăm să ne facem o programare începând cu luni seara”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în ministerul Sănătății.

Pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare există o harta interactivă unde putem vedea toate centrele de vaccinare din țară.

CNCAV anunță că toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa pentru administrarea dozei de rapel (booster), indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare.

Pașii pentru programare în platformă pentru a treia doză de vaccin anti COVID

1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;
2. Selectați secțiunea „Beneficiari”:
a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar,vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea
4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.

Persoanele vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson nu sunt eligibile pentru administrarea dozei de rapel.

Doza 3 este ferm recomandată persoanelor de peste 65 de ani, celor cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanelor din centrele medico-sociale și altor categorii vulnerabile, precum și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Cu toate acestea, accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer sau Moderna.

×
Parteneri
x close