Antena 3 CNN Actualitate Varianta Delta a COVID-19 încurcă planurile de atingere a imunității de turmă. Șeful Grupului de Vaccinuri Oxford: ”Este un mit”

Varianta Delta a COVID-19 încurcă planurile de atingere a imunității de turmă. Șeful Grupului de Vaccinuri Oxford: ”Este un mit”

Apariția variantei Delta a COVID-19 va face imposibilă atingerea imunității de turmă, este de părere șeful Grupului de Vaccinuri Oxford, profesor Sir Andrew Pollard.

Varianta Delta a COVID-19 încurcă planurile de atingere a imunității de turmă. Șeful Grupului de Vaccinuri Oxford: ”Este un mit”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    11 Aug 2021   •   18:27

Faptul că vaccinurile nu opresc răspândirea bolii înseamnă că atingerea pragului de imunizare generală a populației este „mitică”, a transmis specialistul.

„Acest virus nu este ca rujeola. Dacă 95% dintre oameni au fost vaccinați împotriva rujeolei, virusul nu se poate transmite", a declarat acesta, potrivit The Guardian.

„Varianta Delta va infecta în continuare persoanele care au fost vaccinate. Și asta înseamnă că oricine nu este încă vaccinat la un moment dat va lua virusul și nu avem nimic care să oprească transmiterea respectivă."

Deși vaccinurile existente sunt eficiente în prevenirea formelor grave sau ale deceselor cauzate de virus, asta nu înseamnă că o persoană vaccinată cu schemă completă nu se va infecta.

Avertismentul unui epidemiolog care a contribuit la eradicarea variolei: ”Suntem mai aproape de începutul, decât de sfârșitul pandemiei”

Pandemia nu va fi învinsă curând având în vedere că doar o mică parte din populația lumii a fost vaccinată împotriva Covid-19, este de părere doctorul Larry Brilliant, un epidemiolog care a făcut parte din echipa OMS care a ajutat la eradicarea variolei.

Varianta Delta a coronavirusului este ”poate cel mai contagios virus” vreodată, avertizează epidemiologul.

„Cred că suntem mai aproape de începutul decât de sfârșitul pandemiei, și asta nu pentru că varianta la care ne uităm acum va dura atât de mult”, a spus Brilliant.

„Dacă nu vaccinăm pe toată lumea, în mai mult de 200 de țări, vor exista în continuare variante noi”, a mai precizat specialistul, precizând că coronavirusul va deveni în cele din urmă un „virus pentru totdeauna”, precum gripa.

Epidemiologul spune că există o probabilitate redusă de apariție a unei „super variante”, care să nu poată fi combătută prin vaccinuri. Deși este greu de prezis, această ipoteză nu poate fi exclusă, a precizat Brilliant, potrivit CNBC.

„Va fi un eveniment atât de catastrofal în cazul în care se va întâmpla, trebuie să facem tot posibilul pentru a preveni acest lucru. Și asta înseamnă vaccinarea tuturor - nu doar în cartierul tău, nu doar în familia ta, nu doar în țara ta, ci peste tot în lume”, spune epidemiologul.

×
Subiecte în articol: COVID-19 vaccin imunitate
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close