Antena 3 CNN Actualitate Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și președintele României, Klaus Iohannis, declaraţii live, la Palatul Cotroceni

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și președintele României, Klaus Iohannis, declaraţii live, la Palatul Cotroceni

Vicepreşedintele american Kamala Harris şi preşedintele Klaus Iohannis au susţinut declaraţii de presă la finalul vizitei oficialului SUA la Bucureşti.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și președintele României, Klaus Iohannis, declaraţii live, la Palatul Cotroceni
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mar 2022   •   16:23

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în timpul declarației comune cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, că aliații NATO nu vor „ceda niciun milimetru” și că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe.

"Îi mulțumesc doamnei vicepreședinte pentru prezența sa în România în aceste momente de cumpănă pentru comunitatea democratică şi pentru securitatea euroatlantică.

Aceasta vizită reflectă, odată în plus, profunzimea şi parteneriatul strategic bilateral şi angajamentul ferme al SUA pentru securitatea României şi a aliaților de pe flancul estic.

I-am transmis doamnei vicepreședinte aprecierea României pentru eforturile şi lidershipul SUA, ale preşedintelui Biden, ale domniei sale şi a întregii administrații de la Washington în acest context foarte complicat.

Dialogul continuu şi coordonarea strânsă alea SUA cu România şi cu toţi aliații şi partenerii au avut o contribuție strânsă la conturarea răspunsului unitar şi puternic al comunității internaționale la acțiunile Rusiei.

Am coagulat împreună un răspuns promt şi ferm, atât în planul asistentei pe multiple paliere pentru Ucraina şi pentru persoanele afectate de conflict, cât şi în ceea ce privește sancțiunile aplicate Rusiei şi masurile de adaptare a posturi aliate în ansamblul său, mai ales pe flancul estic.

Doamna vicepreședinte a reconfirmat în cadrul discuțiilor noastre de astăzi angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 privind apărarea colectivă al tratatului de la Washington al NATO. 

Acest articol cuprinde esența şi spiritul NATO şi garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, promt, decisiv al întregii alianțe.

NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. Este un scenariu pe care cu toții dorim să-l evităm, dar noi, ca aliați, nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă.

Am mulţumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat aşa cum societatea noastră nu a mai beneficiat acum în istoria noastră şi datorită cărora fiecare cetăţean al României poate să fie liniștit fără grijă pentru siguranţa sa şi a familiei sale.

Am transmis că la rândul său România înţelege că securitatea începe acasă, iar în acest sens am luat recent creșterea cheltuielilor de apărare de la 2% cât este acuma la  2.5% fapt apreciat de partea americană", a spus Klaus Iohannis. 

Kamala Harris, mesaj puternic pentru România

"Aş vrea să mulțumesc poporului român din partea SUA. Sub conducerea preşedintelui Iohannis, România a fost extraordinară prin generozitatea şi curajul pe care l-a arătat în acest moment. 

Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Sunt în România să reîntăresc acest angajament şi să mulțumesc poporului român.

Puterea AlianţeI noastre este acum mai mare decât oricând şi puterea Alianței noastre include angajamentul nostru să respectăm, să apărăm principiile noastre şi integritatea teritorială a țarilor independente, în acest caz Ucraina.

Este clar că tot ce trebuie să facem ca răspuns la războiul lui Putin inclusiv să fim aliați în cadrul NATO", a spus vicepreşedintele SUA Kamala Harris. 

×
Subiecte în articol: Kamala Harris Klaus Iohannis
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close