Antena 3 CNN Actualitate De ce victimele de la Colectiv au ajuns în comă indusă? Problema arsurilor, explicată pe înţelesul tuturor

De ce victimele de la Colectiv au ajuns în comă indusă? Problema arsurilor, explicată pe înţelesul tuturor

De ce victimele de la Colectiv au ajuns în comă indusă? Problema arsurilor, explicată pe înţelesul tuturor
de S.T.    |    03 Noi 2015   •   15:38

În urma incendiului de la Club Colectiv, numeroși tineri se confruntă acum cu arsuri grave. Pentru a înțelege mai bine gravitatea problemei, jurnaliştii a1.ro au stat de vorbă cu un student la Medicină, care le-a explicat mai multe despre arsuri și gravitatea acestora.

"Sunt 4 grade de arsuri:

Gradul I - roșeață locală, durere redusă, fără bășici. O insolație este o arsură de gr. I.

Gradul II - Ating dermul (al doilea strat al pielii). Sunt de 2 tipuri, A/B. Cele de gradul A nu ating hipodermul, rana o să pară roz și "apoasă", durerea este suportabilă. Gradul B a atins și hipodermul și trebuie excizată pielea și pusă grefa. Școlile noi de chirurgie plastică spun că pentru a vedea dacă se poate pune grefa imediat (lucru recomandat), se poate "rașcheta" pielea rămasă cu un bisturiu sau cu un DERMATOM (aparat special pentru prelevarea grefelor), iar dacă aceasta sângerează, grefa se poate pune imediat și este indicat pentru a preveni contracturile, compartimentul de sindrom și ale complicații. La gradul II senzația poate fi sau nu prezentă.

Gradul III - Toate straturile pielii sunt distruse, arsura se extinde în țesuturile profunde, durerea nu există, iar pielea are aspect tăbăcit. Procesul aici este mai de lungă durată, problemele fiind mai multe aici, datorită expunerii lungi la fum și alte substanțe conținute în acesta. Durerile în cazul arsurilor sunt de lungă durată și greu de tratat din cauza faptului că se modifică permanent și au cauze speciale.

Gradul IV -În acest tip de arsură, leziunile sunt consecutive contactului cu niveluri înalte de radiație termică. Se caracterizeaza prin necroza de coagulare a tuturor straturilor pielii.
Se formează escara, uscată, care nu prezintă durere din cauza distrugerii terminațiilor nervoase din piele.

Cea mai mare problemă a arsurilor este pierderea electroliților și a plasmei, motiv pentru care pacienții arși trebuie tratați intravenos cu soluții îmbogățite cu electroliți.

O altă problemă pregnantă în cazul arsurilor după un timp îndelungat este arsura cauzată căilor respiratorii, care, dacă depășește un prag critic, împiedică schimbul de gaze în plămâni și apare hemoragia sacilor alveolari, fapt care agravează rapid starea pacientului. Aceștia au nevoie urgentă să fie intubați și ventilați mecanic, motiv pentru care sunt puși în comă indusă". (Alexandru-Nicolae Lupoi, student la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București).

Sursa: a1.ro

×
Subiecte în articol: Club Colectiv coma indusa arsuri
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close