Antena 3 CNN Actualitate Vin primele 15 miliarde de euro de la UE. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat acordul de împrumut prin PNRR

Vin primele 15 miliarde de euro de la UE. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat acordul de împrumut prin PNRR

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR), încheiat între Comisia Europeană și România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, anunță, sâmbătă, reprezentanții Ministerului.

Vin primele 15 miliarde de euro de la UE. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat acordul de împrumut prin PNRR
Sursa foto: Agerpres
de Gabriel Dano    |    27 Noi 2021   •   10:33

Adrian Câciu spune că prin semnarea acordului s-a făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare și Reziliență

Împrumutul de aproximativ 15 miliarde de euro va fi folosit pentru finanțarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor și țintelor prevăzute în reformele și investițiile asociate împrumutului.

Totodată, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanțare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), după intrarea în vigoare a Acordului.

„Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele și investițiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanțelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor și a țintelor și întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.

Potrivit MFP, fiecare tragere, inclusiv prefinanțarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de grație de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant și restul împrumut.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Adrian Câciu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close