Antena 3 CNN Actualitate Vineri 13, cea mai superstițioasă zi din an. Ce să nu faci astăzi ca să nu atragi ghinion

Vineri 13, cea mai superstițioasă zi din an. Ce să nu faci astăzi ca să nu atragi ghinion

Vineri 13, o zi pe care mulți dintre români o consideră ghinionistă. Unele persoane țin cont de fiecare superstiție asociată acestei zile, pentru a nu se confrunta cu situații neplăcute.

Vineri 13, cea mai superstițioasă zi din an. Ce să nu faci astăzi ca să nu atragi ghinion
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    13 Oct 2023   •   11:18

În unele culturi, numărul 13 este asociat cu ghinion, însă nu există nicio bază științifică care să susțină acest lucru, fiind mai mult un mit cultural. În România, cei mai superstițioși au grijă să nu facă anumite obiceiuri în această zi, tocmai pentru că se consideră că acestea atrag ghinion și pagubă. 

În numeroase mitologii și tradiții, vineri a fost etichetată ca fiind o zi nefastă și se spune că Adam și Eva au mâncat fructul interzis într-o vineri, iar Iisus a fost crucificat într-o vineri. 

Cu toate acestea, legătura explicită dintre vineri 13 și ghinion a devenit cunoscută abia în secolul al XIX-lea, odată cu publicarea romanului "Friday the Thirteenth" de către Thomas W. Lawson. În această poveste, un agent de bursă corupt profită de superstițiile legate de această zi pentru a manipula piața de valori și a provoca prăbușirea acesteia.

De asemenea, există și o serie de superstiții legate de ziua de vineri 13, acestea fiind cunoscute încă din cele mai vechi timpuri.

Citește și: Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii la români de Sfântul Andrei

Superstiții și tradiții de vineri 13

-să nu treci sub o scară;
-să nu spargi oglinzi;
-să nu deschizi umbrela în casă;
-să nu întâlnești o pisică neagră;
-să nu te tunzi;
-să nu te muți într-o casă nouă.

De asemenea, dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil. Cu toate acestea, să te căsătorești într-o zi de vineri 13 este de rău augur.

 

 

 

 


 

×
Subiecte în articol: vineri 13 superstitii
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close