Antena 3 CNN Actualitate Utilizatorii de Android din România sunt avertizaţi să nu deschidă SMS-uri prin care li se cere să intre pe un link şi să instaleze o aplicaţie

Utilizatorii de Android din România sunt avertizaţi să nu deschidă SMS-uri prin care li se cere să intre pe un link şi să instaleze o aplicaţie

Noul virus troian din mesajele înșelătoare privind livrări de colete poate „fura” datele cardurilor bancare, operațiunile efectuate cu acestea, precum și mesajele și apelurile telefonului, explică Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Utilizatorii de Android din România sunt avertizaţi să nu deschidă SMS-uri prin care li se cere să intre pe un link şi să instaleze o aplicaţie
de Adelina Miron    |    28 Mai 2021   •   15:58

Campania de phishing folosește inclusiv identitatea unei companii de curierat cunoscute, iar mesajele transmise sunt de tip SMS. Utilizatorii sunt invitați să acceseze un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi plasate anterior.

Textul din cadrul mesajului este „Pachetul dvs. Este pe drum, urmați-l aici”.

Dacă link-ul este accesat, pe dispozitivul utilizatorului va fi descărcată o aplicație malware de tip troian, care va extrage din dispozitivul mobil datele despre acesta (model, detalii despre operatorul de telefonie, IMEI etc.), datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate cu acestea, precum și mesajele și apelurile acestuia.

De asemenea, aplicația poate face capturi de ecran, poate adăuga și prelua evenimente din calendar, și poate capta șirurile de caractere introduse de la tastatură. Aplicația solicită permisiuni pentru gestionarea SMS-urilor și a apelurilor, pentru accesarea datelor dispozitivului, a contactelor sau control total asupra dispozitivului, transmite Mediafax.

CERT-RO face o serie de recomandări: 

”Evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute; acordați permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități; verificați și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile; utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora (update); activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute; actualizați sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat.”

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close