Antena 3 CNN Actualitate Vopseaua de ouă pentru Paște are mai multe chimicale decât în anii trecuți, potrivit unu studiu ANPC

Vopseaua de ouă pentru Paște are mai multe chimicale decât în anii trecuți, potrivit unu studiu ANPC

Mai multe chimicale găsite în vopseaua de ouă pentru Paşte. Informaţia apare într-un studiu realizat de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorului şi atrage atenţia asupra importanţa citirii etichetelor produselor.

Vopseaua de ouă pentru Paște are mai multe chimicale decât în anii trecuți, potrivit unu studiu ANPC
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    15 Apr 2021   •   20:14

De Sărbătorile Pascale, oul roșu nu lipsește de pe masă românului. Se spune că reprezintă sângele Mântuitorului, însă v-ați întrebat vreodată dacă vopselurile pe care le folosiți pot fi toxice?

Potrivit unui studiu recent, vopseaua de ouă care se comercializează în prezent pe piaţa românească, conţine cu 58% mai mulţi aditivi decât în urmă cu 6 ani. De exemplu, unul dintre aceştia, E102, are un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide. Asta în timp ce alţii afectează în special copiii.

Vânzătorii nu cunosc ce E-uri se găsesc în vopseaua de ouă, dar nici cumpărători nu reprezintă un mare interes eticheta.

"În primul rând să fie în limba română. Informațiile sunt în ordine descrescătoare şi termenul de valabilitate convorat cu mediul de depozitare, iar nu în ultimul rând să cerem bonul fiscal

Sunt unii oameni care cumpără acelaşi tip de vopsea de multă vreme, şi merg pe încredere. Nu contează neapărat ce conţine, ci dacă face treabă bună când e vorba de culoare.

Ceea ce este important este să cumpărăm vopsea de ouă şi să nu cumpărăm vopsea tipografică, vopsea de maşină. Dacă pe eticheta oului vopsit nu se regăsește informația cu privire la vopseaua respectivă, mai bine nu îl cumpărăm.", spune Sorin Mierlea, președinte Infocons.

Potrivit specialiştilor, în comerţ se găseşte vopsea de ouă chiar şi cu 12 E-uri în compoziţie

Aditivii periculoși din vopseaua de ouă:

- azorubina - În combinaţie cu benzoaţii favorizează hiperactivitatea la copii.

- albastru briliant FCF - Unele persoane acuză reacţii alergice. NU este recomandat copiilor hiperactivi.

- tartrazina - Are un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide.

- benzoat de sodiu - Poate produce iritaţie gastrică, anorexie, vomă, afectarea ficatului şi a rinichilor

×
Subiecte în articol: vopseaua de ouă Paste studiu ANPC
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close