Antena 3 CNN Actualitate Primul copil născut după 47 de ani în satul Şapartoc din Transilvania

Primul copil născut după 47 de ani în satul Şapartoc din Transilvania

Într-un sat din Transilvania s-a născut primul copil după 47 de ani.

Primul copil născut după 47 de ani în satul Şapartoc din Transilvania
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Sorin Tantos    |    24 Noi 2022   •   09:28

Părinții lui au lăsat orașul pentru un trai la țară. La Șapartoc, un cătun aflat la 13 kilometri de Sighișoara, s-a înregistrat nașterea primului copil în aproape jumătate de veac.

Zian Moldovan a venit pe lume în decembrie anul trecut și a ridicat la 25 numărul locuitorilor permanenți ai Șapartocului.

Părinţii au văzut un documentar despre Arsenie Boca și au aflat că Zian a fost numele de botez al starețului de la Prislop.

În vremurile lui de glorie, satul Șapartoc avea puțin peste 800 de locuitori. În prezent, majoritatea caselor s-au prăbușit, iar cele care încă mai rezistă stau cu lacătul la porți.

Câteva familii mai locuiesc aici, iar recensământul îl poți face simplu, numărând pe degete. Din cele trei biserici din sat, reformată, catolică și ortodoxă, doar la cea din urmă se mai oficiază slujbe. 

Când au decis să caute o casă aici, Andreea (30 de ani) și Radu (35 de ani) Moldovan vizau un "plan pe viață, și nu unul de sezon".

Născut la Sighișoara, Radu știa zona din vacanțele în care venea cu prietenii cu cortul pe dealurile din zonă. Șapartocul i se lipise de suflet. După ce și-au încheiat studiile la Cluj – el a absolvit Facultatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ea – Comunicare și Relații publice, linia germană – au început să pregătească terenul pentru o mutare în cătunul care n-avea nici măcar drum de acces la acea vreme.

În 2010, a sunat telefonul. Tanti Gizela își vindea casa. Au muncit în Germania în fiecare vară, vreme de patru ani. au renovat casa. Iar acum şi-au mărit familia şi sunt mai fericiţi ca niciodată.

Șapartocul a fost prins si în proiectul Via Transilvanica, traseul de drumeții care începe la Putna și se termină la Drobeta Turnu-Severin, iar turiștii au început să ajungă în satul uitat din Transilvania și să găsească găzduire la familia Moldovan.

×
Subiecte în articol: Transilvania Şapartoc mures
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close