Antena 3 CNN Actualitate Ziua Independenței Americii, sărbătorită în avans la București. Ambasadorul Zuckerman: ”Cred în măreția României”. Iohannis: ”România, aliat strategic al SUA”

Ziua Independenței Americii, sărbătorită în avans la București. Ambasadorul Zuckerman: ”Cred în măreția României”. Iohannis: ”România, aliat strategic al SUA”

Ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman, președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au susținut joi un discurs la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 244-a aniversări a Zilei Independenței. La eveniment au mai participat și șefii celor două camere ale Parlamentului, Robert Cazanciuc și Marcel Ciolacu.

 Ziua Independenței Americii, sărbătorită în avans la București. Ambasadorul Zuckerman: ”Cred în măreția României”. Iohannis: ”România, aliat strategic al SUA”
de Cristina Tudorache    |    02 Iul 2020   •   19:43

”Eu și președintele Trump vă mulțumim pentru că v-ați alăturat în această seară să sărbătorim cea de-a 244-a aniversări a Zilei Independenței ale SUA. Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental a aprobat Declarația Independenței, un document care a schimbat cursul istoriei. Aceste cuvinte din Declarația de Independență susțin că toți oamenii au fost creați egal și au drepturi și libertăți egale. Astăzi, este mai important ca oricând să reflectăm asupra acestor principii. Pe 4 iulie 1986, președintele Regan ne-a amintit că lucrurile care ne unesc, trecutul Americii de care suntem atât de mândrii și dragostea de țară ne unesc, dar pot să ne și despartă. Președintele Trump ne-a spus să spunem deschis ceea ce gândim, regulile cu care nu suntem de acord, dar să rămânem uniți. Când America este unită, este de neoprit.”, a susținut Adrian Zuckerman.

”Luna trecută, țările noastre au sărbătorit relația dintre noi. De la căderea comunismului, România a fost unul dintre cei mai importanți parteneri ai SUA. Avem un parteneriat strategic, în care se pune accentul pe prosperitate și pe suveranitate. Astăzi, relația este mai puternică ca oricând, SUA vor să întărească statul de drept în România și să asigure securitatea și securitatea tuturor românilor. Vrem ca toți românii plecați în străinătate să se întoarcă acasă.”, a mai spus ambasadorul SUA în România.

Iohannis: România, partener strategic al SUA

„Contextul global complex de astăzi este marcat de provocări majore. Pandemia de COVID-19, intensificarea competiției mondiale și tentativele unor actori internaționali de a eroda unitatea transatlantică și reziliența statelor democratice se suprapun, iar efectele lor au impact asupra tuturor partenerilor transatlantici. Pentru România, răspunsul la aceste provocări este unul singur: Solidaritate! Solidaritate în relația bilaterală de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii. Solidaritate în cadrul Uniunii Europene. Solidaritate în relația transatlantică. Solidaritate între și cu statele ale căror valori derivă din principiile care fundamentează o ordine globală deschisă și prosperă: democrație, stat de drept, relații comerciale libere și corecte, protejarea categoriilor vulnerabile, respect pentru drepturile omului și dreptul internațional”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis, despre proiectele comune ale României și SUA

”Sărbătorim, în 2020, 140 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, iar în tot acest timp România a dovedit că înțelege să contribuie activ la întărirea acestei solidarități. Este inclusiv motivul pentru care, anul trecut, la Casa Albă, alături de Președintele Statelor Unite, am adăugat două noi domenii Parteneriatului nostru Strategic: securitatea rețelelor 5G, de a căror reziliență va depinde în bună parte succesul noii economii digitale, precum și domeniul nuclear-civil, cu rol esențial în asigurarea securității energetice.
Totodată, în Declarația Comună adoptată împreună cu Președintele Donald Trump cu acea ocazie, am subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea transatlantică.
Este o contribuție comună pe care România și Statele Unite ale Americii o aduc la consolidarea percepției aliate colective privind importanța Mării Negre și a regiunii.”, a mai susținut președintele României.

Premierul Ludovic Orban a remarcat, de asemenea, „o premieră a ultimilor ani” în care președintele și premierul rareori au stat împreună și a salutat terminarea „boicoturilor” unor forțe politice care „din motive obscure și de neînțeles refuzau să participe la sărbătorile naționale ale partenerilor noștri”.

Ziua Independenței Americii, sărbătorită în avans la București. Ambasadorul Zuckermann: ”Cred în măreția României”. Iohannis: ”România, aliat strategic al SUA”

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close