Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Testul care ne arată dacă suferim de osteoporoză. Atenţie la aceste simptome care ar trebui să ne trimită urgent la medic

Testul care ne arată dacă suferim de osteoporoză. Atenţie la aceste simptome care ar trebui să ne trimită urgent la medic

Astăzi vorbim despre osteoporoză, boala silenţioasă la care trebuie să fim foarte atenţi. Reumatologul Oana Olteanu ne spune care sunt simptomele şi mai ales dacă se tratează sau nu.

Testul care ne arată dacă suferim de osteoporoză. Atenţie la aceste simptome care ar trebui să ne trimită urgent la medic
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2022   •   11:28

"Osteoporoza este o boală scheletică caracterizată prin scăderea masei osoase. Crește fragilitatea oaselor și practic crește și riscul de fractură.

Cauzele de apariție sunt numeroase, apare în special la femeile postmenopauză și la persoanele care iau foarte mult cortizon de-a lungul timpului. Apare şi la persoanele cu boli cronice", a spus medicul reumatolog Oana Olteanu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Pacienţii predispuşi la osteoporoză

Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații, datorită hormonilor estrogenici. 

Se spune că primele simptome apar de cele mai multe ori după o fractură. Înainte e cam greu să ne dăm seama.

Nu doare sau nu prezintă simptome decât în momentul în care apare o fractură, cel mai frecvent la nivelul coloanei, dar poate să apară și la nivelul pumnului, humerusului și așa mai departe, acestea fiind cele mai afectate.

Încep durerile la nivelul coloanei, cifoză, scăderea în înălțime din cauza fracturilor sau tasărilor vertebrale.

Testul care ne indică dacă avem sau nu osteoporoza

Pacienții se prezintă la medic și li se face testul de osteoporoză. Testul de osteometrie, care practic pune diagnosticul de ostoporoză. 

Deci, durerea este primul semn care îi duce pe pacient la doctor.

În general, femeilor aflate în post-menopauze li se recomandă un teste de osteodensitometrie, chiar și în lipsa simptomelor, dar cu siguranță pot exista și alte cauze de dureri de spate.

Acest test de osteodensimetrie măsoară practic densitatea osoasă a masei osoase și în felul acesta, se determină în funcție de anumiți parametri, dacă avem sau nu ostoporoză. 

Prevenţia osteoporozei

Dieta echilibrată cu calciu și vitamina D, suplimentarea de calciu și vitamina D3 în special în lunile de iarnă când practic expunerea la soare este mult mai mică.

Sportul nu agravează. Este recomandată mișcarea în general, cu atât mai mult în ostoporoză.

Mai contează şi alimentația sănătoasă bogată în pește, în lactate degresate, dar şi alimente cu aport crescut de calciu. 

Fumatul şi sedentarismul afectează osteoporoza.

Tratamentul este în primul rând prin dietă și apoi prin tratament medicamentos.

Dacă tratamentul este început cât mai rapid, se poate obţine o creştere a masei osoase şi practic scăderea riscului de fractură.

Exerciţiile de kinetoterapie ajută foarte mult. De exemplu, placa Galileo imită mişcările mersului şi ajută la fel de mult.

Osteoporoza se vindecă

Osteoporoza se vindecă. Putem să ajungem de la un scor de osteoporoză la ostopenie. Putem ajunge la un scor normal. Mai există posibilitatea ca şi tineri să facă această boală, dar foarte rar.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Oana Olteanu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close