Antena 3 CNN International News Alegeri de amploare în Mexic, unde 35 de candidați au fost asasinați înainte de scrutin. Analist: "Se joacă supraviețuirea democrației"

Alegeri de amploare în Mexic, unde 35 de candidați au fost asasinați înainte de scrutin. Analist: "Se joacă supraviețuirea democrației"

Mexicanii au fost chemați duminică la urme, în cadrul celor mai ample alegeri intermediare din istoria țării.

de Adrian Iclozan    |   

Alma Rosa Barragán – o pretendentă la o primărie din statul

să admită că țara trece “printr-o perioadă grea, din cauza campaniei, a intereselor divergente generate în diversele regiuni” și că “toți candidații trebuie protejați.”

Alegeri în Mexic: Candidatul din sicriu și bloggerița care promite implanturi plătite de stat

O promisiune rămasă neîndeplinită, dat fiind că, pe lângă cei 35 de candidați asasinați, în această campanie s-au mai înregistrat peste 780 de alte infracțiuni comise împotriva celor care s-au implicat în procesul electoral.

Printre politicienii care au supraviețuit campaniei, presa internațională a identificat o serie de pretendenți neobișnuiți, cu platforme, promisiuni și metode de comunicare cel puțin inedite.

Astfel, un candidat este un fost boxer care a promis să lupte pentru popor, cu aceeași intensitate cu care a luptat și în ring.

Un altul și-a lansat campania ieșind dintr-un coșciug și spunându-le susținătorilor săi că ar trebui să fie îngropat de viu, în cazul în care câștigă cursa electorală și nu-și îndeplinește promisiunile.

Cel mai surprinzător angajament electoral vine din partea unei candidate la un loc în Congres, cunoscută pentru activitatea pe rețelele sociale.

Sub sloganul “sâni pentru toate femeile”, aceasta a propus ca implanturile mamare să fie acoperite de asigurările medicale publice.

Alegeri în Mexic: actualul președinte ar putea să capete prea multă putere, spun analiștii

.

La 67 de ani, el este un veteran al stângii populiste, fost primar al capitalei Mexico City, care a câștigat alegerile prezidențiale din 2018 la a treia încercare. 

a venit la putere promițându-le votanților “îmbrățișări în loc de împușcături”.

Până în prezent însă, nu a reușit să reducă violențele armate dintre carteluri, care sfâșie Mexicul de decenii întregi.

Dimpotrivă, numărul asasinatelor a crescut semnificativ de la venirea sa la putere: de la 10.579 în primele patru luni ale anului 2018 la

“Avem pace în țară. Mexicul este guvernat. Nu există riscul instabilității”, a declarat López Obrador cu câteva zile înainte de scrutin, în încercarea de a inspira încredere.

Totuși, el a recunoscut un lucru devenit dureros de evident pentru milioane de mexicani: “Ne confruntăm cu flagelul violenței în fiecare zi.”

În plus, țara se confruntă și cu o gravă criză sanitară și economică, generată de pandemia de COVID.

Sistemul național de sănătate a fost îngenuncheat de numărul uriaș de cazuri de infectare din ultimul an, în vreme ce economia s-a contractat, în 2020, cu 8,5 la sută.

Astfel, alegătorii ar putea vedea aceste alegeri ca pe o ocazie de a sancționa Guvernul, pentru felul în care a gestionat lucrurile.

Analiștii spun însă că

Subiecte în articol: alegeri Mexic Lopez Obrador
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi