Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum își pot asigura rămânii locuințele în caz de cutremur și cât costă prima de asigurare pe an

Cum își pot asigura rămânii locuințele în caz de cutremur și cât costă prima de asigurare pe an

Chiar dacă şi România este expusă unui risc seismic destul de mare, oamenii nu se grăbesc să-și asigure locuințele. În cazul unei calamități naturale, patru case din cinci nu ar beneficia de vreo protecție financiară. Iată cum vă puteți asigura locuința și cât trebuie să plătiţi.

de Laura Rînja    |    Mia Lungu    |   

În România, există două tipuri de asigurări în caz de dezastre naturale. Prima, cea obligatorie, care acoperă despăgubiri în caz de cutremure, inundații și alunecări de teren.

"Acoperă clădiri de tip A, care sunt construite din materiale mai rezistente. Prima de asigurare este de 20 de euro pe an, iar suma asigurată este de până la 20 de mii de euro, în funcție de paguba produsă.

Și există și asigurarea de tip B, pentru locuințe din materiale mai puțin rezistente, care costă 10 euro pe an și unde se acoperă sume de până în 10 mii de euro.", a explicat, pentru Antena 3 CNN, Nicoleta Radu, director general PAID.

Pe lângă aceasta, românii pot apela și la asigurarea facultativă. Această cuprinde toate tipurile de dezastre şi nu are limită pentru despăgubiri.

"Asigurările facultative sunt asigurările prin care se pot acoperi, în general, toate riscurile asupra unui imobil, incediu, trasnte, explozie, fenomene naturale, inundații, avarierea instalațiilor de apă.", spune Cosmina Priporeanu-Dinu, director executiv firma asigurări.

Citește și: "E posibil să avem un cutremur de 7 grade şi în România. Nu a mai fost de 32 de ani" | Seismolog INFP, previziuni sumbre

Concret, dacă un român vrea să-și asigure apartamentul în valoare de 60 de mii de euro, construit în anul 1980, care conține și bunuri de 20 de mii de euro, trebuie să scoată din buzunar peste 100 de euro. Aici este inclusă atât asigurarea obligatorie, care are un preț de 20 de euro, cât și cea facultativă, a cărei cost ajunge, în cazul dat, la 85 euro.

Chiar dacă România este unul din statele cu cel mai mare risc seismic din Europa, foarte puține locuințe sunt asigurate.

"În acest moment, din circa 9,6 milioane de locuințe, existente în țară noastră la finalul anului trecut, doar cam 20 la sută, deci una din 5 locuințe are o polița obligatorie", precizează Alexandru Ciuncan, preşedinte UNSAR.

În România este cel mai mic grad de asigurare din Europa, media eurpeana fiind de 63%.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele