Antena 3 CNN Actualitate "E posibil să avem un cutremur de 7 grade şi în România. Nu a mai fost de 32 de ani" | Seismolog INFP, previziuni sumbre

"E posibil să avem un cutremur de 7 grade şi în România. Nu a mai fost de 32 de ani" | Seismolog INFP, previziuni sumbre

Un cutremur de peste 7 grade nu este exclus să aibă loc şi în România în perioada următoare, a aproximat Mihai Diaconescu, seismolog INFP, marţi, la Antena 3 CNN.

"E posibil să avem un cutremur de 7 grade şi în România. Nu a mai fost de 32 de ani" | Seismolog INFP, previziuni sumbre
Sursa foto: Hepta/Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    07 Feb 2023   •   10:20

Întrebat dacă ne putem aștepta să se întâmple un astfel de cutremur de peste 7 grade și în România, în perioada următoare, seismologul nu a negat această variantă.

"Eu zic că este posibil să se întâmple. Nu s-a mai produs un cutremur de 7 grade din 1990, când au fost cele două cutremure. Inițial, unul a fost creditat cu 6,9 grade, iar americanii de la USGS îl creditează cu 7,1.  

Sunt 32 de ani, deci ar putea să se producă și la noi, mai ales că nu am sesizat ca din 2004 încoace să mai producă un cutremur de 6 grade, de exemplu", a spus Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), marţi, la Antena 3 CNN.

Specialistul mai precizează că seismele dese şi mici din România, în special din zona seismică Vrancea, nu eliberează din tensiunile acumulate. 

Citeşte şi: Ce trebuie să conţină rucsacul de urgenţă în caz de cutremur. DSU: "Ne ajută să supravieţuim 3-5 zile, după un seism major"

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Nu, cutremurele acestea care au avut loc au fost superficiale, undeva în jur de 20 de kilometri ori la noi, cel puțin până acum, cutremurele de peste 7 au fost generate la adâncimi mari, peste 90 de kilometri", a punctat Mihai Diaconescu.

În plus, sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur mare. În ultimii 20 de ani, au fost consolidate 30 de clădiri.

Cutremurul din Turcia readuce la suprafaţă problema clădirilor cu risc seismic din Capitală. Sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur major.

Este vorba despre 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic. Cu toate acestea, municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de cladiri.

Bucureştenii se tem că în cazul unui cutremur puternic, clădirile în care locuiesc nu vor rezista, iar tragedia din Turcia s-ar repeta. 

Mai mult, autorităţile trenează rezolvarea acestei situaţii îngrijorătoare. Mai exact, în doi ani municipalitatea a reuşit să facă expertize tehnice pentru doar 35 de clădiri cu risc seismic, iar în ultimii şapte ani, doar 153 de clădiri au fost expertizate.

În anul 2020, au fost consolidate mai multe clădiri din Bucureşti, dar asta pentru că cei de la compania de consolidări au avut şi buget pentru a face aceste lucrări. 

Municipalitatea susţine ca a încheiat în ultimele zile două acorduri pentru expertizarea a încă 200 de imobile cu risc seismic.

Momentul în care începe cutremurul de 7,4 grade din Turcia, surprins în imagini

Un cutremur declarat iniţial cu magnitudinea de 7,8 grade şi care ulterior a fost actualizat de autorităţile turce la o magnitudine de 7,4 a zguduit sudul Turciei.

Cutremurul a avut epicentrul în Gaziantep şi ar fi afectat şi o bază militară. Guvernul de la Ankara a cerut ajutor internaţional. 

Potrivit Institutului American de Studii Geologice, acesta este cel mai mare cutremur înregistrat în Turcia în ultima sută de ani. 

Ţara s-a mai confruntat cu un fenomen devastator şi în 1999, când 17.000 de oameni, iar 120.000 de clădiri au fost avariate. 

Cutremurul s-a simţit şi în alte ţări, precum Siria, Liban, Iordania, Grecia şi Cipru

Vezi şiTu știi ce risc seismic are blocul tău şi când a fost construit? Harta interactivă care îţi spune dacă are bulină roşie sau nu

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close