Omenirea trebuie să se pregătească pentru o revoluție amplă, pe măsură ce națiunile și companiile se pregătesc să construiască baze lunare, stații spațiale și fabrici pe orbită și să descopere dovezi - dacă există dovezi - că nu suntem singuri în univers.
Un raport de la Royal Society prevede o nouă eră a activităților spațiale care va remodela lumea, inclusiv energie curată transmisă pe Pământ, roboți care excavează asteroizi sau reciclează sateliți dezactivați și fabrici care înconjoară planeta, producând produse etichetate „Fabricat în spațiu”, scrie The Guardian.
Este dificil să faci previziuni, mai ales în ceea ce privește viitorul, dar raportul anticipează evoluții radicale care vor genera unele dintre cele mai importante oportunități tehnologice și economice ale secolului. În timp ce unele țări sunt bine plasate pentru a beneficia, Marea Britanie nu are un plan clar și riscă să rateze ocazia, avertizează autorii.
„Nu încercăm să prezicem viitorul, dar acestea sunt genul de lucruri care s-ar putea întâmpla”, a declarat Sir Martin Sweeting, profesor de inginerie spațială la Universitatea din Surrey. „Și dacă ne vom gândi la ele mai devreme decât mai târziu, vom fi mai bine.”
Raportul „Spațiu: 2075” își propune să inițieze discuții privind posibilitățile și consecințele științei și tehnologiei spațiale în următorii 50 de ani, astfel încât guvernele, autoritățile de reglementare, companiile și publicul să se poată pregăti. Implicațiile sunt la fel de importante pentru industria, societatea și cultura de astăzi precum a fost Revoluția Industrială din secolul al XVIII-lea, scriu autorii.
Progresele viitoare în domeniul rachetelor și avioanelor spațiale reutilizabile ar putea deschide calea pentru fabrici care vor produce produse fezabile doar în microgravitație și pentru instalații la scară mai mare pentru construirea de nave spațiale care nu ar putea fi niciodată lansate de pe Pământ, se arată în raport. Stațiile spațiale interplanetare ar putea fi construite pe orbită și desfășurate în sistemul solar, după cum se dorește.
Industriile existente s-ar putea muta pe orbită. De exemplu, centrele de date, care consumă multă energie, ar beneficia de energia solară din abundență și de răcirea gratuită în spațiu. Între timp, ar putea apărea tehnologii radicale noi, cum ar fi sateliții care captează energia solară și o transmit eficient prin atmosferă către stații de recepție terestre, transformând-o în microunde sau fascicule laser.
Volumul tot mai mare de resturi spațiale provenite de la rachete uzate, sateliți dezactivați și fragmente provenite din coliziuni și explozii dă naștere ambițiilor de reciclare a acestor deșeuri. Acest lucru ar reduce riscurile de coliziune și ar împiedica poluarea atmosferei de către materiale atunci când ard la reintrarea în atmosferă.
Pe măsură ce spațiul devine mai aglomerat, conflictele devin mai probabile, avertizează autorii, națiunile și companiile ciocnindu-se pentru locuri privilegiate pe corpurile planetare, orbite valoroase și benzi de radiofrecvență critice.
Deși Regatul Unit este puternic în ceea ce privește o serie de tehnologii, cum ar fi observarea Pământului, comunicațiile și sateliții mici, are nevoie de o „ambiție națională clară” pentru a ține pasul cu ritmul schimbării, se arată în raport. „Guvernul britanic, comunitatea internațională și societatea în general trebuie să înțeleagă, să anticipeze și să fie pregătite”, se arată în raport.
Se așteaptă și provocări etice. Insectele care suportă medii dure pe Pământ ar putea fi modificate pentru a crea „instrumente vii” pe Marte care să transforme resursele naturale în compuși utili.
Dar dacă acele insecte colonizează planeta și elimină microbii nativi încă nedescoperiți? Testele de terraformare, în care porțiuni de planete sunt proiectate pentru a fi mai ospitaliere pentru oameni, ridică îngrijorări similare. Și dacă oamenii se mută pe Planeta Roșie? „Ce se întâmplă dacă vom ajunge să avem oameni care se nasc pe Marte?”, întreabă Sweeting.
În cadrul mai multor ateliere publice organizate pentru elaborarea raportului, au apărut întrebări despre viața extraterestră și despre cum ar trebui gestionată aceasta în cazul în care apar dovezi. Un participant la un atelier din Wrexham s-a uimit de numărul de galaxii din cosmos. „În toate acele galaxii, trebuie să existe o planetă pentru a avea ceva similar cu o omidă”, a afirmat acesta.
Dacă extratereștri, asemănători omizilor sau nu, locuiesc în apropiere, probabil vom ști în următorii 50 de ani, scriu autorii. „Aș spera că acest lucru ar uni națiunile și ar spune: haideți să uităm de certurile noastre mărunte și să ne gândim la problemele mai importante”, a spus Sweeting, „dar aceasta ar putea fi o iluzie”.