Antena 3 CNN Be EU Declarația adoptată la Summitul de la Sibiu. Semnatarii: "Vom continua să protejăm modul nostru de viaţă, democraţia şi statul de drept”

Declarația adoptată la Summitul de la Sibiu. Semnatarii: "Vom continua să protejăm modul nostru de viaţă, democraţia şi statul de drept”

UPDATE Liderii UE au adoptat, joi, la summitul informal de la Sibiu, o declaraţie care cuprinde 10 angajamente, printre care apărarea "unei singure Europe", o Europă ce va fi "un lider mondial responsabil".

„Ne reafirmăm convingerea că uniţi suntem mai puternici în această lume tot mai neliniştită şi care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaştem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică şi de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a 10 angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălţimea acestei responsabilităţi", se arată în Declaraţia de la Sibiu, care a fost publicată pe site-ul Consiliului European.

Cele 10 angajamente vizează domeniul Apărării, spiritul de solidaritate în vremuri dificile, deschiderea către soluţii comune, protejarea democraţiei şi statului de drept, punerea accentului pe rezultate "acolo unde contează cel mai mult", respectarea principiului echităţii, utilizarea mijloacelor potrivite ambiţiilor UE, protejarea viitorului următoarelor generaţii de europeni şi faptul că Europa va fi un lider mondial responsabil.

„Vom apăra o singură Europă - de la est la vest şi de la nord la sud. În urmă cu 30 de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate şi pentru a fi liberi şi au doborât Cortina de fier care a împărţit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv", se subliniază în document. Totodată, este evocată unirea "la bine şi la greu".

„Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile şi vom sta întotdeauna alături unii de ceilalţi. Putem să ne exprimăm şi ne vom exprima la unison", evidenţiază liderii UE.

Ce spun semnatarii declarației

Semnatarii declaraţiei de la Sibiu arată deschiderea către "soluţii comune" şi spiritul de înţelegere şi respect.

„Vom continua să protejăm modul nostru de viaţă, democraţia şi statul de drept. Drepturile inalienabile şi libertăţile fundamentale ale tuturor cetăţenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăţi şi le vom preţui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile şi principiile noastre comune consacrate în tratate", subliniază ei.

Angajamentele vor fi o bază pentru deciziile luate la nivelul UE, transmit liderii UE prin Declaraţia de la Sibiu: "Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul şi litera acestor 10 angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri şi dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generaţiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu şi spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să îşi îmbrăţişeze viitorul ca un corp unitar".

Știre inițială

În mai puţin de o două ore începe summitul istoric de la Sibiu. 27 de şefi de stat sau de guverne şi peste 400 de invitaţi de rang înalt dezbat viitorul Uniunii Europene la Summitul informal de la Sibiu. Aici se va creiona modul în care ar trebuie să arate Uniunea Europenă în următorii ani.

„Este o zi extrem de importantă. Azi spunem la mulți ani pentru UE, în mod special. Acest moment e marcat prin Consiliul Informal European ce va adopta Declarația de la Sibiu. Din ce am reușit să aflăm pe surse, e vorba de o declarație care strânge rândurile în UE, care face ca, în mod teoretic, stânga și dreapta Europei, estul și vestul Europei să fie cât se poate de împreună”, a declarat Sabina Iosub, realizatoarea emisiunii BE EU de la Antena 3. 

„Am în mână un document din care vom cita în premieră. Să vă citesc un punct esențial din această agendă strategică ce e dezbătută azi, la Sibiu. Întărirea securității la nivelul UE. Elementul cheie pentru întărirea securității reprezintă extinderea Spațiului Schengen. România susține de ani de zile că trebuie să fie membru al Spațiului Schengen și că merită acest lucru și îndeplinește toate criteriile tehnice. Ar trebui să ne convingem toți partenerii europeni de necesitatea acestei decizii”, a spus Radu Tudor. 

Subiecte în articol: Sibiu invitati
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!