Fântânile arteziene din Piața Unirii vor fi dezafectate începând de săptămâna viitoare, pentru a permite începerea lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii, a anunțat vineri primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Acesta a precizat că fântânile vor fi repuse în funcțiune la finalul lucrărilor. Proiectul este estimat să dureze aproximativ trei ani.
„Știu că mulți dintre dumneavoastră le îndrăgesc, pentru că ne fac serile de vară mai frumoase și mai răcoroase, însă trebuie să fim conștienți că siguranța oamenilor este mai presus de orice. Prin urmare, este absolut necesar să refacem Planșeul Unirii, chiar dacă, pentru o perioadă, nu ne vom mai putea bucura de «Simfonia apei»”, a transmis Băluță, pe Facebook.
Reparațiile la Planșeul Unirii încep din 10 iunie, după ce autorizaţia de construire a fost semnată de Nicuşor Dan în ultima sa zi de mandat de primar general al Capitalei.
Lucrările vor include refacerea structurii planșeului vechi de aproape 100 de ani, reabilitarea cuvei râului Dâmbovița, refacerea rețelelor edilitare, refacerea semnalizării și a marcajelor rutiere, modernizarea spațiilor publice și a parcului din fața magazinului Unirea, intervenții temporare asupra fântânilor arteziene.
Piața Unirii, împărțită în 4 zone de lucru
Lucrările vor fi împărțite în patru zone: zona Hanului lui Manuc, parcul din fața magazinului Unirea, zona fântânilor și zona dinspre Pasajul Unirii. Primele intervenții vor începe în zonele 1 și 2 — în parcul Unirii și în fața Hanului lui Manuc. Aici va fi organizat șantierul și vor începe lucrările propriu-zise, care vor necesita și restricții de trafic.
Splaiul Independenței va fi închis între Piața Națiunilor Unite și Piața Unirii, iar traseele STB vor fi deviate. Se va crea un drum provizoriu cu trei benzi pentru a prelua traficul.
Pasajul Unirii va fi închis în 2026
O etapă importantă a proiectului este și consolidarea Pasajului Unirii, estimată pentru perioada primăvară–vară 2026. În paralel, se va construi o legătură între linia de tramvai de la Sfânta Vineri și cea de la baza Dealului Mitropoliei, imposibilă în prezent din cauza stării structurii.
„La final, vom avea o structură complet nouă, mai sigură și modernă. Vom reuși inclusiv joncțiunea dintre cele două axe majore de tramvai ale Bucureștiului, ceea ce nu este posibil în prezent”, a precizat Băluță.
Proiectul este estimat să dureze aproximativ trei ani, iar la final zona Unirii ar trebui să fie complet reabilitată, inclusiv parcul și fântânile arteziene.